janquim

Creen un mapa amb les poblacions catalanes on l'alcalde s'ha apujat o abaixat el sou

El periodisme col·laboratiu consisteix a demanar de forma oberta la contribució de moltes fonts d'informació desconegudes. Aquest és el procediment que fa servir de nou Saül Gordillo per obtenir un mapa fiable de les poblacions catalanes on els alcaldes s'han modificat el salari.

Actualitzat
El periodista Saül Gordillo aplega en un mapa les poblacions catalanes on els alcades acabats d'escollir s'han modificat el sou, o bé per incrementar la remuneració o, també, per rebaixar-la. D'aquesta manera, Gordillo dóna continuïtat al projecte que va començar amb l'elaboració d'un mapa dels pactes municipals curiosos.

De la mateixa manera que en l'ocasió anterior, el periodista nascut a Calella basa aquest exercici en la contribució de moltes fonts, que aporten informació mitjançant les eines d'internet com ara el Twitter.

Al seu blog, hi explica que "l'objectiu és recollir els sous que incompleixen els criteris orientatius de l'Associació Catalana de Municipis o de la Federació de Municipis de Catalunya."

Al mapa, assenyala amb punts vermells els municipis on s'ha augmentat el sou del batlle o el conjunt de la despesa dels electes de l'ajuntament. Els punts grocs indiquen els municipis que mantenen els imports però on hi ha hagut debat polític per aquesta qüestió o que han rebaixat la retribució de l'alcalde i els regidors. Amb punts blaus es fan saber els sous o dietes que es perceben pels consells comarcals i diputacions provincials.

Aquest detall és important perquè molts alcaldes que renuncien al sou per aquest càrrec ho fan per obligació, perquè ja en perceben un altre o bé com a parlamentaris o bé per algun càrrec en una diputació.

Ingressos difícils de saber

Com escriu Gordillo, "el còmput del total d'ingressos d'alguns polítics és realment difícil de calcular per la diversitat de càrrecs i responsabilitats públiques en diferents capes de l'administració o institucions".

Per evitar cap mena de suspicàcia, el periodista, que des de l'abril d'aquest any treballa pel seu compte, deixa ben clar al seu blog que el mapa no va contra ningú i es presenta com un defensor dels "sous dignes per als càrrecs públics, perquè és la millor manera (una d'elles, com a mínim) de garantir dedicació, professionalitat i honestedat".

Gordillo declara la seva admiració pels polítics municipals i assegura que el mapa, si de cas, va a favor de la transparència i del periodisme. "Això mai no pot fer mal", conclou.

Periodisme col·laboratiu

De moment hi consten casos com el de l'alcalde de Calonge (s'augmenta el sou un 41%) o el de l'Escala (se l'apuja un 113%) i la llista s'ampliarà pel mateix procediment que va seguir amb el mapa anterior. La gent que disposi d'informació fiable l'hi farà arribar a través de l'etiqueta #nousajuntaments al Twitter i ell mateix s'ocupa de contrastar la informació i publicar-la.

Aquest exercici doble posa de manifest una nova manera d'enfocar l'elaboració d'informació per part del periodisme quan fa servir els recursos digitals. D'una banda, perquè es posa l'accent en l'aspecte col·laboratiu i, d'una altra, perquè es demostra que un periodista independent, que no està empleat en cap mitjà, és capaç de generar un producte informatiu que interessa el públic.

El mapa dels pactes curiosos ja ha superat les 60.000 visualitzacions, una xifra que situa l'audiència del mapa que Gordillo ha creat i edita a l'altura de mitjans amb desenes de professionals i pressupostos considerables.

Anar al contingut