Frankfurt

El BCE apuja els tipus d'interès un quart de punt, fins a l'1,5%

El Banc Central Europeu ha apujat els tipus d'interès un quart de punt, fins a l'1,5%. Es tracta de la segona pujada d'un quart de punt aquest any, després de la que es va fer a l'abril. El president del BCE ja ho va avançar el mes passat, després de la reunió de l'entitat. Aquesta mesura permet contenir la inflació, però també afecta la recuperació de les economies perifèriques, com la portuguesa o l'espanyola. A més, tindrà efectes directes en els préstecs i les quotes de les hipoteques, que s'incrementaran.

Actualitzat
El president del Banc Central Europeu, Jean-Claude Trichet, espera que l'activitat econòmica de la zona euro registri un ritme de creixement més baix en el segon trimestre de l'any respecte als tres primers mesos del 2011 i potser per això no ha suggerit noves pujades de tipus en els propers mesos.

"Les dades econòmiques suggereixen una certa desacceleració de l'economia", ha dit Trichet, que ha parlat d'una "expansió continuada en el segon trimestre, encara que a un ritme més baix que al primer trimestre". Pel màxim responsable de la política monetària de l'eurozona, aquesta desacceleració reflecteix que el fort creixement registrat en els tres primers mesos de l'any es va deure en part a factors especials.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern del BCE, que ha elevat un quart de punt els tipus d'interès fins a l'1,5%, el president del BCE ha qualificat d'"acomodatícia" la política monetària de la institució, però ha evitat utilitzar l'expressió "forta vigilància", emprada habitualment pel banquer francès per anticipar pujades dels tipus.

Ni la crisi ni els problemes relacionats amb el deute han impedit l'actuació del BCE. Els senyals que arribaven des de Frankfurt eren evidents, i el Banc Central Europeu ha complert. Torna a apujar els tipus d'interès perquè la inflació no espatlli la bona marxa d'economies com l'alemanya. Una decisió que agafa amb el peu canviat països com ara Espanya. No és la primera vegada.

El BCE modifica els tipus en funció de les necessitats d'Alemanya

L'any 2003 les previsions de creixement econòmic a la zona euro s'havien afeblit. I en conseqüència el BCE va abaixar els tipus d'interès perquè era el que més convenia a Alemanya, en aquella època ofegada per les cues d'atur, amb un canceller obligat a fer retallades impopulars. En conseqüència, fins al 2006 els tipus d'interès van estar baixos per ajudar Alemanya, mentre la bombolla del deute s'inflava a Espanya i altres països.

Ara, quan el perill és que l'economia alemanya, que va disparada, s'escalfi massa, el preu del diner començar a pujar. Tot i que l'1,5 per cent és molt baix tenint en compte la perspectiva històrica. Els experts avisen, però, que els tipus d'interès que marca el BCE cada vegada semblen més desconnectats del preu del diner al carrer, on els préstecs s'encareixen arrossegats pels maldecaps del sistema financer i la crisi del deute públic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut