Alemanya

Merkel qualifica de "bona notícia" l'aprovació del pla d'ajust grec

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha qualificat de "bona notícia" l'aprovació al Parlament grec del nou pla d'ajust, necessari perquè Atenes pugui rebre un segon rescat de la Unió Europea. El portaveu de la cap del govern alemany, Steffen Seibert, ha expressat la satisfacció de Merkel minuts després que s'ha sabut el resultat de la votació, un moment decisiu per a l'estabilitat de l'eurozona i la moneda comuna. La UE, per la seva banda, ha dit que Grècia ha fet un pas "vital" per allunyar-se de la fallida, mentre que l'FMI ha celebrat la "necessària" aprovació del pla d'ajust.

Actualitzat
La Unió Europea ha destacat que Grècia ha fet un pas "vital" per allunyar-se d'un "greu escenari de suspensió de pagaments" en votar els nous ajustos proposats pel govern socialista i ha instat el Parlament a aprovar aquest dijous la llei que acompanya aquest pla. "Un segon vot positiu obriria via al desemborsament del pròxim tram d'assistència financera. També permetria accelerar la preparació d'un segon paquet d'ajudes perquè el país avanci i es restauri l'esperança de la població", han assenyalat en un comunicat el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i del Consell Europeu, Herman van Rompuy.

L'FMI ​​celebra la "necessària" aprovació del pla d'ajust a Grècia

El Fons Monetari Internacional ha celebrat l'aprovació del pla d'ajust, i l'ha qualificat de "bona notícia" i de mesura "necessària". "L'aprovació de les mesures d'austeritat, que són el pilar del procés d'ajust avalat per la 'troica' (l'FMI, la Unió Europea i el Banc Central Europeu), és una notícia positiva", ha dit en roda de premsa el director gerent en funcions del Fons, John Lipsky.

L'alt càrrec va defensar el programa grec d'"ajustament estructural", que pretén, ha dit, solucionar el "problema de competitivitat" de l'economia d'aquest país. "L'ajust fiscal és una necessitat", ha insistit Lipsky, que ha destacat que el dèficit grec equival encara al 10% del producte interior brut (PIB) malgrat les fortes retallades que s'han dut a terme. A més, ha destacat que l'"èxit i l'estabilitat" de Grècia són una cosa que interessa tant Europa com els EUA.

L'aprovació del pla de mesures pel Parlament grec era una condició imprescindible per desemborsar els 12.000 milions d'euros de l'ajuda de la UE i l'FMI a Atenes, necessaris perquè el país no caigui en suspensió de pagaments durant l'estiu.

El "sí" del Parlament grec permetrà que la UE i l'FMI avancin en la preparació d'un segon rescat per al país, que, segons el primer ministre grec, Iorgos Papandreu, podria ascendir a una xifra similar a la del primer rescat, al maig del 2010, i que va ser de 110.000 milions d'euros.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut