Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (Foto: Flickr Marc Belzunces)
Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans (Foto: Flickr Marc Belzunces)
Barcelona

Els eurodiputats catalans volen aprofitar l'entrada de Croàcia a la UE perquè el català sigui llengua oficial a les institucions comunitàries

Els parlamentaris de CiU, el PSC, Esquerra i Iniciativa han presentat una proposta perquè el govern insti l'executiu central a demanar el reconeixement del català com a llengua oficial a les institucions europees. La petició l'han presentada aprofitant que la incorporació de Croàcia al club europeu obligarà a reobrir els tractats comunitaris. Pels eurodiputats catalans és una ocasió "immillorable" per poder utilitzar el català al Parlament europeu, un pas només possible -segons ells- si ho demana el govern espanyol i neguen que la inclusió pugui tenir un cost addicional en les despeses de traducció i en les arques de la UE i de l'executiu central.

Actualitzat
Els eurodiputats catalans intenten de nou aconseguir la plena oficialitat del català a la Unió Europea. Els parlamentaris de Convergència i Unió, Ramon Tremosa, del PSC, Maria Badia, d'Esquerra Republicana, Oriol Junqueras i d'Iniciativa Verds, Raül Romeva, han fet arribar aquest divendres la proposta a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i als grups polítics de la cambra. Es tracta d'un manifest a favor de l'oficialitat del català a les institucions europees. Amb l'entrada de Croàcia com a soci comunitari, es revisaran els tractats europeus per incloure, entre altres qüestions, el croat com a nova llengua oficial. Els eurodiputats demanen al govern espanyol i a la Unió Europea que, aprofitant aquests canvis, també es reconegui el català.

El text que els parlamentaris han presentat a la cambra catalana reclama al govern que pressioni l'executiu central perquè sol·liciti l'oficialitat del català. El reconeixement d'una llengua oficial dins les institucions europees requereix la unanimitat del Consell Europeu. Fins i tot, els eurodiputats catalans insten el govern espanyol a condicionar, si calgués, amb el seu vot l'oficialitat del croat per aconseguir també la del català.

En una roda de premsa al Parlament, Tremosa, Junqueras i Romeva -Badia no ha pogut anar-hi per problemes d'agenda- han remarcat que ara es presenta una oportunitat "immillorable" per poder utilitzar el català en el Parlament europeu. Els parlamentaris han destacat que l'oficialitat del català és una mesura "justa, necessària, fàcil, possible i tan econòmica" que, segons ells, no tindria cap cost addicional en les despeses de traducció i les arques tant de la UE com del govern espanyol. A més, consideren que la no inclusió podria contribuir a la desafecció dels ciutadans amb les institucions europees.
Anar al contingut