Barcelona

El Parlament posa en marxa la comissió d'estudi sobre la viabilitat del concert econòmic

Al Parlament ja s'ha constituït la comissió d'estudi sobre el concert econòmic, impulsada per Convergència i Unió i Esquerra Republicana per estudiar la viabilitat legal i econòmica d'un model similar al del País Basc i Navarra, on Catalunya recaptaria, gestionaria i liquidaria els seus impostos. La comissió estarà presidida per CiU i la integraran 13 diputats i 5 representants del govern, i estudiarà les relacions fiscals entre Catalunya i l'Estat, l'actual sistema de finançament i el seu impacte en el desenvolupament econòmic i els serveis públics a Catalunya, a més de les possibilitats d'aconseguir el concert econòmic. La presidenta de la cambra ha reclamat als polítics que en formen part que debatin de portes endins, per evitar l'espectacle mediàtic que va generar l'actual sistema de finançament.

Actualitzat
La comissió d'estudi del concert econòmic, una de les propostes estrella d'Artur Mas durant la campanya electoral, s'ha constituït formalment al Parlament. Estarà presidida per Convergència i Unió i integrada per 13 diputats, 3 de la federació i 2 de cada grup, a més de 5 representants del govern, entre ells el secretari general de Presidència, Francesc Homs.

La comissió té cinc mesos de feina per estudiar des del punt de vista legal i fiscal les possibilitats d'un nou model de finançament i la viabilitat d'un concert econòmic similar al del País Basc o Navarra. No serà feina fàcil arribar a un acord perquè, en aquest primer dia de constitució, tots els grups ja han deixat clara la seva posició: uns demanen respecte al marc legal; altres, millores a l'actual sistema, i altres, anar més enllà. El portaveu del govern ha agraït la iniciativa a Esquerra i la voluntat de diàleg de socialistes i populars, que no tenien el concert al seu programa electoral. Homs també ha justificat la necessitat del concert.

La junta de portaveus del Parlament va acordar dimecres la composició d'aquesta comissió, que estudiarà les relacions fiscals entre Catalunya i l'Estat, i haurà de tenir enllestides les conclusions abans del 31 d'octubre per poder ratificar-les després en un ple al Parlament.

La comissió es tornarà a reunir divendres que ve. Serà llavors quan s'acordarà el calendari de sessions i es debatrà sobre les propostes de compareixença dels diferents experts.

El pacte fiscal és un dels principals objectius que s'ha fixat el govern de CiU. Un cop feta la proposta catalana, la Generalitat la portarà al govern espanyol per negociar-la després de les eleccions generals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut