Barcelona

El Tribunal Constitucional desestima els recursos contra la prohibició de la Junta Electoral Central

El Tribunal Constitucional i la Junta Electoral Central han decidit continuar prohibint les acampades i els indignats d'arreu de l'Estat desestimant els recursos presentats per l'advocat murcià José Ríos Bravo, contra la prohibició estipulada per la JEC i per Izquierda Unida -al qual la fiscalia ja s'hi havia oposat perquè considera que IU no està legitimada per recórrer aquesta decisió- i al del moviment d'indignats de la la plaça Catalunya, que havia sol·licitat un recurs d'empara.

Actualitzat
El Tribunal Constitucional ha decidit mantenir la prohibició de les concentracions desestimant els recursos presentats per l'advocat murcià José Ríos Bravo i Izquierda Unida contra l'acord de la Junta Electoral Central (JEC) de declarar il·legals les concentracions que es convoquin durant aquest cap de setmana.

La fiscalia havia anunciat la seva oposició contra el recurs d'IU per considerar que no està legitimada per recórrer aquest acord.

Lluita contra rellotge per mantenir la mobilització

La decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de prohibir les concentracions dels indignats situa ara tota la pressió a les autoritats. El Ministeri de l'Interior i les delegacions del govern són les que hauran de fer complir la llei.

Els mobilitzats han rebut la notícia amb xiulets i els portaveus de les acampades han insistit que aquesta resolució no canvia res i seguiran acampats perquè es consideren "legitimats". Reiteren, però, a fer una crida a la "no-violència" en cas d'actuació policial. També consideren que es vulneren els seus drets de reunió i de manifestació i recorden que no demanen el vot per ningú.

Els indignats estan recollint signatures contra rellotge per mantenir de manera indefinida l'acampada instal·lada a la Puerta del Sol, i a Barcelona també busquen firmes per donar suport al seu recurs.

Mobilitzacions arreu de Catalunya

A banda de Barcelona, les concentracions s'estan repetint a bona part del territori català. A Tarragona, una dotzena de persones han tornat a passar la nit a la plaça de la Font i han convocat una nova concentració per aquest vespre a partir de les nou. En principi tenen previst mantenir l'acampada fins diumenge, però tot dependrà del seguiment que tingui la mobilització, que fins ara ha estat fluix.

A la ciutat de Girona una vintena de joves acampa a plaça Catalunya amb matalassos i alguna tenda de campanya, i recullen firmes en suport a les protestes. De moment, ja en tenen un centenar i esperen aconseguir-ne més a la concentració convocada per aquest vespre a les vuit.

A Lleida, desenes de persones continuen concentrades pacíficament a la plaça Ricard Vinyes mentre es recullen signatures de suport. La intenció és allargar la concentració durant tot el cap de setmana i aquest vespre han convocat una nova trobada a partir de les vuit.

No intervenció si no hi ha incidents

A Catalunya, la Generalitat diu que faran respectar la llei però deixa entreveure que no desallotjaran per la força si no hi ha incidents. Segons Interior, els agents només actuarien si hi ha desordres públics o apareixen pancartes a favor o en contra d'algun partit polític, mentre que els sindicats policials adverteixen que desallotjar les concentracions seria un error.

El vicepresident del govern espanyol i ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, no ha aclarit si la Policia Nacional desallotjarà o no la Puerta del Sol. Si ha explicat que les forces de seguretat actuaran en funció de les circumstàncies complint la llei amb tres principis: oportunitat, congruència i proporcionalitat.

Mentrestant, a la majoria de l'Estat, les delegacions del govern estan dissenyant com afrontar la prohibició. Segons Europa Press, la Delegació del Govern de les Illes Canàries no desallotjarà les concentracions del moviment del 15-M ni hi intervindrà, mentre no hi hagi alteracions de l'ordre públic. A les illes hi ha tres focus de protesta: a Las Palmas de Gran Canària, a Santa Cruz de Tenerife i a Arrecife.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut