La volta al món amb Twitter passa per Barcelona
La volta al món amb Twitter passa per Barcelona
@janquim

@Trawom proposa un viatge per tot el món amb Twitter

Un compte del Twitter que podria fer la volta al món, o seguir qualsevol altra ruta, és a Barcelona abans de sortir cap a la destinació següent. Es tracta d'un "compte viatger" que en lloc d'un propietari en tindrà tants que no es pot anticipar. Sembla una idea estranya, i potser ho és, però l'experiment ja ha començat.

Actualitzat
Se'l pot seguir a @trawom.

Va ser cosa de Maxim Loick, un consultor tecnològic alemany que va recuperar la idea d'unes notes de quan era un adolescent. El 18 d'abril va crear el compte @Trawom i va fer el que pertoca en aquests casos: escriure i enviar missatges que no superessin els 140 caràcters.

Però al cap de pocs dies ja se'n va desfer i va passar la contrasenya a Christian Brandau, que és qui va crear el mapa on s'anota el trajecte d'aquest "twitter movedís".   "És divertit, tuitejar una mica i després passar-ho", explica Brandau a aquest mitjà.

I això és el que va fer. Pel tercer titular, s'ho va prendre com unes vacances de Setmana Santa, com ho descrivia al seu blog.  Però va aconseguir que s'hi afegissin un centenar de seguidors.

Ni alemany ni home

Va ser el següent corredor d'aquesta marató de missatges breus el que va empènyer Trawom cap a Barcelona. S'havia proposat traspassar el compte amb aquests requisits: "ni alemany ni home". De manera que Gerrit Imsieke va triar entre els seus seguidors al Twitter Liz Castro, una nord-americana que viu a Barcelona i que a més d'escriure llibres i dedicar-se al camp de la publicació digital manté un espai sobre Catalunya amb l'escriptor Matthew Tree.

Castro confessa que no va ser fàcil. Està acostumada a fer tuits sobre l'edició digital i sobre Catalunya, de cop s'havia de dirigir a una majoria de seguidors d'un altre país i dubtava com havia de fer servir el compte. Va acabar per tenyir @trawom amb els seus gustos i els seus interessos i d'aquesta manera l'experiment guanyava sentit.

Local de molts llocs

Trawom aplega opinions i preferències variades perquè és la veu de moltes persones i a més sol aportar unes quantes "notes de color local", sobre el temps o els costums. Castro el va passar a un amic que també viu a Barcelona, l'anglès Chris Pinchen. És una persona molt activa a la xarxa, com a @cataspanglish, i el seu enfocament cap a l'obertura de dades i les oportunitats amb què la digitalització afavoreix compartir informació han aparegut als seus missatges de la mateixa manera que uns quants trets de la vida al país, com ara el dia de sant Jordi, hi han quedat reflectits. Alguna cosa de Catalunya viatja per sempre en aquest tren digital.  

Pinchen anuncia al 3cat24 que ha previst convidar com a autor d'aquesta identitat plural a Lloyd Davis, que és a Londres. Així, continuarà un recorregut que no té un final previst, com explica el seu creador al mitjà públic digital. Loick sosté que no exerceix cap mena de control a distància, no sap si s'arribarà a aturar mai o si farà unes quantes voltes al planeta. Les respostes formen part de l'experiment.

Trawom escurça "Travelling Without Moving", viatjar sense moure's. Molt aviat se n'anirà de Barcelona i des de la capital britànica saltarà cap a alguna altra banda. En alguna ciutat hi haurà un usuari del Twitter que acceptarà escriure-hi i afegir-se a la llista.

Seguir aquest viatge podria ser una manera d'interpretar l'aparent confusió de personalitats que la xarxa insinua. Loic confia que amb Trawom surtin a la llum idees interessants però sobretot desitja que sigui agradable, com un viatge de debò. Que tothom que el segueixi aprengui alguna cosa de diferents llocs del món i conegui les opinions de moltes persones. Els seguidors de Trawom tenen un bitllet cap a no se sap on. Des de Bonn, Maxim Loick observa el mapa i anota que el seu experiment ja no és només seu ara que s'ha allunyat de les ribes del Rin.

Anar al contingut