Barcelona

Gomà advoca per eliminar "els continuismes" a partir del 23-M i fa una crida a l'economia verda

El candidat d'ICV-EUiA a l'Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, s'ha marcat com a prioritats al xat electoral del 3cat24.cat i a l'entrevista al programa "Els matins" de TV3 la lluita contra l'atur i impulsar l'economia verda, així com la lluita contra la pobresa i contra la contaminació. Per Gomà, el model de retallades hipoteca les capacitats econòmiques del país i, en aquesta línia, advoca per la modernització ecològica per reactivar l'economia. D'altra banda el candidat d'ICV-EUiA, aposta per una Barcelona inclusiva on hi hagi democràcia participativa; defensa la taxa turística i aposta per una cultura de convivència entre les diferents maneres de moure'ns per la ciutat. Finalment, Gomà advoca a eliminar "els continuismes" a partir del 23 de maig i a fer-ho "amb molta exigència en els continguts i en les maneres de fer".

Actualitzat
Si Ricard Gomà ara fos alcalde, ha reconegut al xat electoral del 3cat24, "donaria molta força a tres prioritats: la lluita contra l'atur i impulsar l'economia verda; contra la pobresa, impulsant les polítiques socials i la renda mínima garantida, i contra la contaminació i "per la salut de tothom", ampliant l'espai per a les persones i els cotxes.

ICV reclama que la política d'austeritat no es converteixi en una política de retallades. En moments de crisi, veu normals retallades en ampliacions de parcs, per exemple, però és contrari a les retallades socials. A més, per Gomà, el model de retallades hipoteca les capacitats econòmiques del país. Per reactivar-la, però, ha dit el candidat d'ICV: "necessitem polítiques actives d'ocupació i que flueixi el crèdit d'empreses". Això ho ha vinculat a la modernització ecològica que creu necessària per reactivar l'economia. Segons ha explicat, les energies renovables generen més ocupació que les convencionals. També la gestió de residus. Per això, ha fet una crida a una Barcelona referent en economia verda.

Contra les prohibicions en el vestir

El líder d'ICV també s'ha mostrat contrari a les prohibicions i a les normes dins de de l'àmbit personal. Per Gomà, creu que pot posar en risc la convivència aquestes normes pel que fa a la vestimenta, per exemple. Sobre el burca i el nicab, creu que hauria de fer una feina de conscienciació, no de prohibicions.

D'altra banda, Gomà ha admès problemes de seguretat, però de tota manera no ho veu com un problema endèmic pitjor que en d'altres ciutats. Per això, calen reformes estructurals, diàleg o policia de proximitat, assegura. El líder d'ICV també és favorable a polítiques públiques i pràctiques socials per a les persones més desfavorables. Gomà proposa, a més, inversions socials que vagin en la línia d'una ciutat inclusiva que aposti per una Barcelona on hi hagi democràcia participativa, amb diàleg i punts de síntesi comuns. ICV-EUiA defensa una Barcelona "acollidora, de convivència, de llibertats, creativa i ecològica on tots els projectes de vida siguin possibles". I afegeix: "Una Barcelona de barris millors on la gent pugui ser feliç".

A favor que els turistes paguin una taxa

Tot i que de manera suau, el líder d'ICV s'ha desmarcat dels jocs d'hivern i en el turisme de creuer com a imatge de Barcelona. Per això, defensa la taxa turística, com ja tenen a Nova York, París o Tòquio, perquè la gent que visiti la ciutat financi els serveis i els espais que utilitzen i contribueixin també a la millora ambiental i cultural de Barcelona. Sobre si Barcelona és una ciutat bruta, Gomà creu que "no és més neta la ciutat que més neteja sinó la que menys embruta". Per tant, creu que cal conscienciar tothom en pràctiques de ciutadania responsable pel que fa a mantenir Barcelona neta. De tota manera, ha recordat que l'Ajuntament, sota l'impuls d'ICV-EUiA, ha posat en marxa un nou contracte de neteja que ha millorat "molt" la neteja".

Després d'assegurar que el comerç de proximitat és "un tret d'identitat, d'ocupació i de dinamisme que cal preservar a Barcelona", el líder d'ICV proposa un Pla contra la Desertització Comercial en aquelles àrees de la ciutat on hi ha elements de risc pel que fa al seu comerç de proximitat.

Bicicleta, a peu i en transport públic, per moure'ns


Respecte a les polítiques de transport, ICV està favor de potenciar els desplaçaments a peu i en bicicleta, així com el transport públic, però amb un accés amb criteris més socials, ha manifestat Gomà al xat electoral del 3cat24. ICV-EUiA proposa així una T-Jove de 13 a 29 anys per a totes les zones i amb viatges il·limitats, que es pugui pagar mensualment, a un preu de 300 euros anuals.

En qualsevol cas, el candidat ecosocialista advoca per reduir "de manera substancial" l'ús del cotxe a la ciutat i, paral·lelament, reduir-ne les emissions de diòxid de carboni. Una manera de fer-ho, ha recordat, és apostant pel cotxe elèctric. Per això, "ja que tenim un servei de 'carsharing' de cotxes convencionals la lògica podria estendre's al cotxe elèctric", com ja han fet altres ciutats europees, com Amsterdam. Sigui com sigui, Gomà aposta per una cultura de convivència entre les diferents maneres de moure'ns per la ciutat, prioritzant sempre el més fràgil: "les i els vianants per davant de les bicis; les bicis sempre prioritàries als cotxes; i el transport públic prioritari respecte del privat".

Com afrontar la prostitució i bandes llatines

Una de les qüestions que preocupa els usuaris del 3cat24 és la prostitució a la ciutat. Pel líder d'ICV, s'ha de diferenciar entre l'explotació sexual que "s'ha de combatre, perseguint les xarxes i aplicant el Codi Penal", i el treball sexual que "s'ha de regular situant com a objectiu prioritari de la seva regulació els drets laborals i socials de les persones que l'exerceixen". A més, això hauria d'anar acompanyat d'alternatives d'inclusió laboral a les dones que optin per deixar d'exercir el treball sexual. La proliferació de bandes llatines a determinats barris de la ciutat també manté en alerta alguns barcelonins. En aquest sentit, Gomà ha recordat que l'Ajuntament ha posat en marxa un Servei de Gestió de Conflictes Socials en l'Espai Urbà. Es tracta, diu, "d'una aproximació que té en compte tots els seus vessants; sobretot els socials i la necessitat d'oferir recursos d'inclusió social i cultural a tothom per restablir pautes també inclusives d'ús de l'espai públic de la ciutat".

Sobre emplaçaments determinats, el candidat d'ICV-EUiA considera que el Fòrum "ha de ser una aposta emblemàtica per la innovació ecològica i la regeneració social i urbana dels barris del Besòs". Per això, fa una crida a "connectar el Fòrum amb una dinàmica de beneficis socials i ambientals per als barris de l'entorn". En la mateixa línia, creu que en la propera legislatura Barcelona ha d'abandonar definitivament el projecte de Zoo Marí i repensar en profunditat l'actual zoo, perquè, segons ha manifestat, "al segle XXI no té sentit el model de zoo del segle XX".

Advoca a eliminar "els continuismes"


A partir del 23 de maig no hi pot haver continuisme, ha sentenciat Gomà. La millor manera de construir Barcelona, ha dit, "és des de la pluralitat de les seves esquerres". Tot i això, advoca a eliminar "els continuismes" i a fer-ho "amb molta exigència en els continguts i en les maneres de fer". Finalment, el líder d'ICV, ha sentenciat: "vull governar amb polítiques d'esquerra, ecologistes i de més llibertats i convivència". I, per tant, ha dit: "amb aquelles forces polítiques amb les quals puguem trobar bons punts en comú per tirar-ho endavant". En qualsevol cas, reconeix: "Se'm fa difícil pensar que Joan Laporta, que acaba de votar en el Parlament en contra de frenar les retallades pugui situar-se, a Barcelona, en una perspectiva de nova etapa progressista". De tota manera, Gomà creu: "la millor garantia passa per enfortir molt ICV-EUiA". I afegeix: "Volem pactar polítiques, per davant de fórmules de govern".

Coincidint amb el dia que el Congrés ha de votar una moció de CiU que insta el govern espanyol a pagar el fons de competitivitat; el cap de llista d'ICV a l'Ajuntament de Barcelona ha reclamat unitat i ha emplaçat CiU que no doni suport "als regals fiscals que acaben perjudicant Catalunya".

Consulta la transcripció íntegra del xat

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut