Edimburg

Els independentistes obtenen una històrica majoria absoluta al Parlament d'Escòcia

L'independentista Partit Nacionalista Escocès, SNP, ha fet història en aconseguir la majoria absoluta al Parlament d'Escòcia després de les eleccions autonòmiques celebrades aquest dijous, en què han obtingut 65 escons d'un total de 129. Per primera vegada des que es va constituir l'Assemblea escocesa el 1999, un partit ha aconseguit la majoria, en aquest cas l'SNP, que s'ha imposat amb comoditat als seus principals contrincants, els laboristes i els liberaldemòcrates. Amb gairebé el cent per cent dels vots escrutats, els nacionalistes liderats per Alex Salmond tenen 65 escons (en pugen 27), els laboristes 29 (en perden 10), els conservadors, 9 (en perden 5), i els liberaldemòcrates 4 (en perden 13), mentre que un altre escó anava a altres formacions.

Actualitzat
Amb aquesta victòria, Salmond, que ha qualificat el resultat d'"històric", té oberta la porta per celebrar un referèndum sobre la independència escocesa, cosa que el partit no va poder fer en l'última legislatura per governar en minoria i que ha mantingut com una de les seves principals reivindicacions durant la campanya electoral.

Els principals damnificats electorals a Escòcia han estat els laboristes, que han perdut alguns dels seus feus, a Glasgow i en general l'oest d'Escòcia, i els liberaldemòcrates, que ha patit una veritable davallada com a càstig pel seu vincle amb els conservadors al govern central.

El primer ministre britànic, el tory David Cameron, ha felicitat el líder de l'SNP per la seva espectacular victòria, com també ho ha fet el seu col·lega del Partit Laborista escocès, Iain Gray, que ha promès treballar amb el nou govern per "crear ocupació i combatre l'atur".

Salmond, primer ministre d'Escòcia des de la seva victòria el 2007, reedita el seu mandat de cinc anys, període en el qual s'ha compromès a convocar un plebiscit en què es pregunti als escocesos si volen ser independents. La idea de la independència advocada pel SNP passa per tenir totes les competències de govern central i controlar els seus recursos econòmics, però encara sota la corona d'Isabel II.

Salmond ha moderat darrerament el seu discurs independentista, i en un manifest llançat pel seu partit fa algunes setmanes centrava les seves propostes polítiques en les possibles sortides a la crisi econòmica. El Partit Nacional Escocès s'ha compromès a congelar els impostos municipals fins al 2016 i a reformar el sistema energètic amb l'objectiu que, en una dècada, tota l'energia consumida a Escòcia provingui de fonts renovables.

Alguns sectors del seu partit, que es declara com una formació "pro independentista moderada de centreesquerra", podrien, no obstant això, pressionar Salmond perquè interpreti els bons resultats electorals com un mandat per convocar immediatament un referèndum per la independència.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut