Iphone 4 (Foto: Reuters)
L'iPhone 4 al costat d'un model anterior, a l'Apple Store de la Cinquena Avinguda de Nova York
Nova York

Els usuaris denuncien Apple pel rastreig de la seva ubicació als iPhones i iPads

Dos clients d'Apple han denunciat aquesta companyia tecnològica nord-americana davant dels tribunals pel suposat sistema ocult de rastreig de moviments dels usuaris en els dispositius iPhone i iPad, segons ha publicat el portal especialitzat en tecnologia CNET. Segons la documentació presentada als jutjats, els dos usuaris acusen Apple d'haver comès frau i d'atemptat contra la privacitat dels seus clients. Tot plegat arran de la descoberta que aquests aparells tenen un arxiu ocult que emmagatzema els punts des d'on s'han connectat a internet els usuaris i, per tant, la seva localització. Steve Jobs, actualment de baixa mèdica, s'ha defensat de la polèmica.

Actualitzat
Una setmana més tard que dos autoproclamats "fans d'Apple" van fer públic que els aparells iPhone i iPad emmagatzemen la localització dels usuaris per mitjà d'un arxiu ocult han arribat les primeres denúncies a la companyia de Steve Jobs per aquesta qüestió.

Els denunciants són un propietari d'un iPhone a Florida, Vikram Ajjampur, i l'amo d'un iPad a Nova York, William Devito, que han presentat una queixa davant la Cort Federal de Tampa, a Florida, on han demanat que la Justícia obligui l'empresa de Silicon Valley a posar fi a aquesta presumpta tàctica.

Els dos querellants han interposat la denúncia després que Alasdair Allan i Peter Warden van explicar en una trobada d'experts a Santa Clara, a Califòrnia, que els dispositius iPhone i iPad emmagatzemen la localització dels aparells quan es connecten, cosa que permet poder rastrejar la ubicació dels usuaris.

El fundador d'Apple, Steve Jobs, de baixa mèdica, ha sortit en defensa de la companyia. Jobs ha desmentit les acusasions i ha apuntat al servei d'Android, propietat de Google, com a executor d'aquestes pràctiques. "No rastregem a ningú. La informació que circula sobre Apple és falsa", segons recull el diari britànic "Guardian".

Android i Microsoft també

Després que aquests dos usuaris han denunciat Apple per frau i atemptat contra la privacitat dels seus clients, tal com consta en la documentació que han fet arribar als jutjats, el fiscal general de l'estat d'Illinois, Lisa Madigan, ha demanat també una reunió amb els executius d'Apple i Google, empresa esquitxada per la mateixa polèmica pel seu sistema operatiu Android, per conèixer què hi ha de cert en aquestes acusacions.

A més s'ha sabut que Microsoft també recopila els registres de la ubicació física dels clients que utilitzen el seu sistema operatiu mòbil, com explica CNET.

Els mòbils amb Windows 7 transmeten a Microsoft una base de dades que inclou un identificador de cada dispositiu amb detalls sobre les xarxes Wi-Fi emprades i les posicions geogràfiques.

Microsoft diu, però, que l'historial d'ubicació no es desa als aparells, com sí que passa amb els arxius ocults d'Apple. I assegura que, sense aquest procediment, els aparells gastarien més bateria i s'incrementaria el cost de transmissió de dades. Windows Phone actualment té una quota de mercat del 6%, però, d'acord amb les previsions i gràcies al seu pacte amb Nokia podria assolir prop del 20% cap al 2015.

El Senat s'hi interessa

A més de la denúncia que s'ha presentat contra Apple, l'assumpte dels mòbils i la privacitat ha aribat al legislatiu dels Estats Units. El senador demòcrata Al Franken, elegit per Minnesota, demana a Google i Apple que compareguin a una audiència d'aquesta cambra el dia 10 de maig.

L'enrenou arran d'aquesta descoberta no ha fet més que començar. I és que ja la setmana passada un congressista dels EUA, Edward J. Markey, va enviar una carta al mateix Steve Jobs, conseller delegat d'Apple, qüestionant les polítiques de protecció de dades de l'empresa tecnològica arran de l'informe titulat "iPhone keeps record of everywhere you go".

A més, les autoritats de França, Alemanya, Itàlia i Corea del Sud investiguen la possible vulneració de la privacitat dels usuaris d'Apple.
Anar al contingut