Un plat commemoratiu del casament entre el príncep Guillem i Kate Middelton
Un plat commemoratiu del casament entre el príncep Guillem i Kate Middelton
Londres

Posen en dubte el cost del casament del príncep Guillem en ple pla de retallades socials al Regne Unit

Crisi i austeritat o casament i despesa? Això és el que es pregunten molts britànics, que veuen com el seu govern els planteja la retallada social més important des de la Segona Guerra Mundial i, alhora, prepara amb tots els honors la boda del segle de l'hereu de la monarquia. 600 convidats, la festa al palau de Buckingham i una carrossa pels carrers de Londres són només alguns dels detalls d'un casament milionari. El preu l'assumiran les famílies dels nuvis, però algunes veus critiquen els cinc milions d'euros en despesa de seguretat o els set mil milions que suposa per a l'economia del país que tots els britànics tinguin un dia de festa. Per contra, hi ha qui assegura que farà créixer el turisme i augmentarà l'autoestima dels ciutadans.

Actualitzat
Un casament de conte de fades en ple segle XXI. El príncep Guillem d'Anglaterra i Kate Middleton s'uniran en matrimoni el 29 d'abril. És una boda reial, amb tots els detalls, fins i tot la carrossa.

L'enllaç coincideix amb les retallades socials més importants aprovades al Regne Unit des de la Segona Guerra Mundial. Això ha provocat protestes pel cost de la cerimònia. No se sap exactament a quan puja la factura del casament, però la família de la núvia està disposada a fer-se càrrec d'uns deu milions d'euros. La família reial britànica hauria de pagar de la seva butxaca una xifra similar, com a mínim.

L'entorn del príncep Guillem ha insistit que la celebració s'ajustarà al context de crisi econòmica i de grans retallades. A més, el cost de la cerimònia va a càrrec de les dues famílies. Però la monarquia suposa uns quaranta milions d'euros anuals per a les butxaques dels britànics.

A banda, cal comptar el cost del dispositiu de seguretat, que pot arribar als cinc milions d'euros, i això sí que anirà a càrrec dels contribuents. L'economia del país també es pot veure tocada pel dia de festa que el govern ha decidit donar als súbdits reials. Els empresaris es queixen que queda massa a prop de les vacances de Setmana Santa. Diuen que hauran de tancar pràcticament tota la setmana i xifren en 7.000 milions d'euros les pèrdues.

Males dates, com els seus pares

Alguns britànics recorden que el casament dels pares del príncep Guillem també va arribar en moments complicats. Va ser el 1981, en plena crisi del petroli i durant el primer mandat de Margaret Tatcher. El casament va costar uns trenta milions d'euros de llavors.

La visió optimista

Hi ha qui veu en el casament de Guillem i Kate una oportunitat econòmica per al país. Posen com a exemple el nombre de turistes que atraurà. De fet, ja es comença a notar, amb cues monumentals per visitar l'abadia. Es calcula que, per al casament, hi haurà un milió de turistes a Londres, el doble que qualsevol altre dia.

A més, quan el príncep es casi amb Catherine Middleton a Westminster, ho faran davant de més de 2.000 milions de persones de tot el món, que seguiran la cerimònia a través de la televisió. I això, creuen, serà un gran espot publicitari per a la ciutat. Calculen que el turisme que atraurà el casament podria deixar uns seixanta milions d'euros al país.

Hi ha una altra indústria que també es frega les mans: la dels records i souvenirs. Fa dies que funciona a tota màquina i està fent l'agost amb tasses, plats, gerres i qualsevol altre superfície on es pugui imprimir la cara dels nuvis.

Alguns, finalment, també parlen de l'efecte positiu en la moral dels britànics d'una celebració que els posarà al centre del món. De moment, el casament ja ha servit per fer una paròdia molt seguida a internet.
Anar al contingut