Cartells del president del Iemen presideixen una marxa a favor del règim a la capital, Sanà. (Foto: EFE)
Cartells del president del Iemen presideixen una marxa a favor del règim a la capital, Sanà. (Foto: EFE)
Sanà

El president del Iemen, Ali Abdallah al-Salih, accepta abandonar el poder a canvi d'immunitat

La primavera àrab ha fet caure un altre dictador. El president del Iemen, Ali Abdallah al-Salih, accepta abandonar el poder en el termini d'un mes, però amb una condició: obtenir immunitat total per a ell i els seus alts càrrecs. Al-Salih dóna llum verda a contracor al pla de transició dissenyat pels estats del golf Pèrsic i amb el vistiplau de Washington per acabar amb la crisi política al país. El president, però, encara no l'ha firmat i l'oposició no accepta de moment entrar en un govern transitori d'unitat nacional. De moment, hi ha molts interrogants sobre el procés.

Actualitzat
Després de tres dècades al poder, el president del Iemen, Ali Abdallah al-Salih, ha acceptat un pla de transició que posa data a la seva sortida. A canvi d'immunitat, Al-Salih hauria d'abandonar el poder en el termini d'un mes.

El partit del govern al Iemen, el Congrés Popular General, ha acceptat el "full de ruta" traçat per les monarquies del golf Pèrsic. Si el president compleix el que ha promès, deixarà el poder quan es firmi l'acord de traspàs de poders amb l'oposició. Un cop aprovada la llei que el farà immune a la justícia, Al-Salih hauria d'entregar el poder al seu vicepresident, que formarà un govern d'unitat nacional i convocarà eleccions presidencials abans de 60 dies.

Tot i aquest gir de la situació, encara hi ha molts interrogants. El primer: Al-Salih encara no ha firmat el pla. El segon: no és clar que l'oposició accepti tots els termes del pla. Els contraris al règim no veuen clars dos punts: la creació d'un govern d'unitat nacional que organitzi les pròximes eleccions presidencials i la concessió d'immunitat per a Al-Salih i el seu entorn.

En tot cas, és el primer pas clar que fa el president iemenita per marxar i respondre així a les demandes dels manifestants que, durant gairebé tres mesos, han sortit als carrers de la capital, Sanà, i altres ciutats per reclamar reformes polítiques i socials. Fins ara, Al-Salih, que va arribar al poder l'any 1978, es negava a acceptar el que considerava un intent de derrocar-lo per la força.

Els Estats Units demanen que el procés comenci immediatament.

Tres mesos de protestes i repressió

Fa mesos que al Iemen hi ha manifestacions multitudinàries, algunes amb final violent, contra el president Al-Salih, que fins ara només havia acceptat deixar el poder el 2012. Almenys 120 persones han mort per la repressió de les protestes.

Al-Salih s'ha estat gairebé mitja vida al poder. Al costat de Moammar al-Gaddafi, és l'autòcrata amb més longevitat del món àrab. Aliat dels Estats Units en la lluita contra Al-Qaeda, ha perdut el favor del seu poble per les mateixes causes que han fet caure altres dictadors: corrupció, pobresa generalitzada, abús de poder i repressió.

El Iemen és el país més pobre del món àrab i, des de fa anys, afronta una rebel·lió xiïta al nord, un moviment secessionista al sud i la contínua amenaça d'Al-Qaeda.
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut