Sant Joan Despí

Joaquim Nadal: "El govern ens trobarà al seu costat si vol negociar les retallades"

El cap de l'oposició i president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, ha estat molt crític amb les receptes que du a terme el govern de la Generalitat per sortir de la crisi. En l'entrevista que ha fet la directora de TV3, Mònica Terribas, Nadal no ha amagat que la situació econòmica és greu i que calen retallades, però lamenta que el govern ho hagi fet a tort i a dret, sense prioritzar i de retruc, creant alarmisme. El cap de l'oposició reclama al president Artur Mas que posi el fre i negociï amb els altres partits com aplicar els ajustos. Si ho fa, diu Nadal, "ens trobarà al seu costat" fins i tot si necessita els vots del PSC a Madrid per reclamar que el govern central ens pagui el que ens deu.

Actualitzat
Seria la primera vegada que els diputats del PSC trenquen la disciplina de vot al Congrés i voten diferent que el PSOE, però això només passaria "si Convergència i Unió negocia, si escura totes les possibilitats i si tot i així no se'n surt". Aleshores, diu Nadal, "li donarem el suport que ens demana".

Aquest escenari requereix que el govern posi el comptador a zero un altre cop i això no sembla que estigui disposat a fer-ho, tenint en compte el pla de retallades que s'està visualitzant i que ha portat ja milers de persones al carrer. Per Nadal, aquesta reacció és normal i "jo en vaig viure unes quantes quan vam decidir retallar els sous dels funcionaris un 5%", recorda, però malgrat que la tisorada és necessària creu que s'hauria d'haver evitat passar el ribot per a tothom.

Nadal ha insistit en reiterades ocasions durant l'entrevista que el govern català, abans de fer aquest pla d'estalvi, hauria d'haver presentat els pressupostos, "preveure els ingressos, ajustar-los i negociar amb l'oposició una priorització de les retallades. No retallis de forma indiscriminada sinó prioritza i preserva l'educació i la sanitat. La gent no pot veure com perd qualitat de vida". "Com es pot afrontar un procés de grans retallades sense haver-ho concretat pressupostàriament? Volen dir que el procés de retallades ha de ser encarregat a cada hospital un pla d'autoimmolació?"

Sobre el fons de competitivitat, que el govern espanyol no sembla disposat a pagar, el cap de l'oposició ha tornat a posar damunt la taula el pressupost. "Tu compta els diners que et deuen al pressupost, reajusta el pla, busca un altre camí i anem junts a Madrid".

L'eliminació d'una part de l'impost de successions és un dels esculls perquè el PSC doni suport als pressupostos del govern català, Joaquim Nadal ho ha tornat a subratllar. "Les nostres condicions estan damunt la taula". El que hauria de fer el govern és  "ajornar un any aquesta mesura i posar el comptador 0. Les preses no són bones, el tacticisme tampoc".

Sobre el debat de la independència de Catalunya que es va fer al Parlament, Nadal ha assegurat que estava mal enfocat. "Jo vull que el meu país tingui el màxim autogovern". Recordant que aquest dijous és l'aniversari de la república ha afegit: cal "estalviar proclamacions que durin 4 hores. Vull que la nació catalana sigui coneguda al món" i per aconseguir-ho "units ens en sortirem millor que separats".

L'elecció de la nova direcció del PSC ha estat un altre dels temes de l'entrevista. Joaquim Nadal ha assegurat que ell "no vol manar al PSC" i que ha agafat el paper que li tocava. Respecte a les crítiques d'Ernest Maragall, que va assegurar que tota la direcció havia de plegar, Nadal li va contestar: "Tota l'executiva estarà en discussió al congrés. ja veurem què voten els militants".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut