Madrid

Polèmica per l'excarceració de l'etarra Troitiño després de complir 24 anys per 20 assassinats

La polèmica sobre la durada de les condemnes als etarres s'ha reobert amb la sortida de la presó de Troitiño, que va ser condemnat a més de 2.200 anys de presó per 20 assassinats als anys 80. L'etarra només ha complert 24 anys de presó, per una escletxa legal que ha eludit l'anomenada "doctrina Parot", que es va fixar per evitar que presos amb condemnes molt llargues sortissin anticipadament.

Actualitzat
L'atemptat del 1986 a la plaça República Dominicana de Madrid, en què van morir 12 agents de la Guàrdia Civil, és el que més es recorda dels comesos per Antonio Troitiño, que ha sortit després de complir 24 anys, tot i que amb l'aplicació de la "doctrina Parot", que estableix que les redempcions de condemna es calculen tenint en compte la condemna completa i no el màxim de compliment, no ho hauria d'haver fet fins al 2017.

El motiu és que l'Audiència nacional va acceptar la petició del terrorista d'una nova liquidació de condemna basant-se en el criteri de doble còmput establert pel Tribunal Constitucional. Aquest criteri permet que es computi com a presó preventiva d'una de les causes el temps que l'etarra s'estigui a la presó complint la condemna per un altre delicte.

Gatza, 31 anys en compliment de la "doctrina Parot"

Paradoxalment, el mateix dia ha estat excarcerat un altre etarra, José María Sagarduy, àlies "Gatza", el membre d'ETA que ha estat més temps a la presó: hi va entrar als 22 anys i se n'hi ha passat 31 per dos assassinats comesos el juliol del 1980. La seva condemna es va allargar més enllà dels 29 anys precisament en compliment de la "doctrina Parot". Sagarduy formava part del nucli dur dels presos d'ETA i va perdre els beneficis penitenciaris per un intent de fuga.

A banda de Gatza, quatre presos històrics d'ETA sortiran de la presó entre l'abril i el maig, després d'haver complert les condemnes. Es tracta de José María Múgica Pikabea, Jon Aguirre Aguiriano, Estanislao López Agiriano i Andrés Errandonea Arruti. Tots han de sortir en llibertat entre el 14 d'abril i el 10 de maig.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut