Barcelona

Barcelona tanca la consulta sobre la independència amb un 18% de participació

El procés de consultes sobre la independència de Catalunya ha afrontat aquest diumenge el seu repte més gran a Barcelona, i ha tancat un procés que va començar a Arenys de Munt ja fa un any i mig, i que ha passat per 550 municipis catalans. Les urnes han tancat a les vuit del vespre i, segons dades de Barcelona Decideix, més d'un quart de milió de les persones que podien votar ho ha fet, xifra que representa un 18,14%. L'organització s'havia posat com a objectiu inicial superar el 10%, de manera que els resultats han estat valorats com tot un èxit després d'una jornada que s'ha fet amb tranquil·litat i normalitat i en què els polítics han polemitzat sobre l'oportunitat i valor d'aquestes procés.

Actualitzat
El que va encetar Arenys de Munt el 13 de setembre del 2009 s'ha tancat aquest diumenge en 21 municipis. Les consultes sobre la independència de Catalunya han arribat a localitats com Calaf, Blanes, Gavà, Bellmunt, Viladecans o la Pobla de Montornès, entre d'altres.

La cita més destacada, però, era la de Barcelona, on podien participar 1.400.000 ciutadans en les 480 urnes repartides en 347 punts de votació instal·lats. Finalment s'han comptabilitzat 257.645 paperetes. Això suposa un 18,14% del total de les persones que podien votar.

Barcelona Decideix ha ofert també les dades tenint en compte el cens electoral, que no comptabilitza els ciutadans d'origen estranger o menors d'edat, que en aquesta consulta sí que podien votar i han representat 13.394 vots. En aquest cas, el percentatge s'eleva al 21,37%. La duplicitat de dades ha creat certa confusió.

El portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, només ha tingut adjectius d'elogi -"important, sorprenent i insòlit"- en valorar els resultats. La plataforma organitzadora ha valorat molt positivament la resposta dels ciutadans i ha donat per aconseguit l'objectiu inicial de sobrepassar la participació que va registrar la consulta de l'Ajuntament sobre l'avinguda Diagonal el maig del 2010, que va ser del 12,4%.

A la capital catalana s'han fet diverses jornades intensives de vot anticipat, on s'han emès milers de paperetes. Per evitar els vots duplicats, s'han comprovat un per un i validat en cas que fossin correctes i separat per ser destruïts en cas contrari.

Jornada festiva amb pocs incidents

Les urnes han obert a les nou de matí sense cap incident, tot i que algunes, com la de la rambla de Santa Mònica, ho han fet amb un retard de vint minuts per culpa de problemes informàtics. La jornada ha transcorregut en un ambient festiu i sense gaires problemes. Al centre de Barcelona, però, un home ha amenaçat amb una navalla els membres d'una mesa instal·lada al final de la Rambla. Un agent de seguretat ha evitat que la cosa anés a més. També a la Rambla s'ha concentrat un petit grup de falangistes que han desplegat una pancarta on es podia llegir "La independència és una ruïna".

La jornada ha estat possible gràcies als més de 3.600 voluntaris, 500 dels quals procedeixen de fora de Barcelona.

A la resta de municipis tampoc hi ha hagut incidents. Només al Perelló i al Montseny han tingut problemes tècnics amb el servei d'internet als punts de votació i, fins que no s'han resolt, els vots s'han recollit manualment. També a Blanes, en un primer moment algunes meses s'han trobat amb poques butlletes del "no", però els organitzadors ho han solucionat ràpidament.

Els polítics també "decideixen"

Els candidats per Barcelona s'han mullat en la consulta, en un sentit o en un altre. Un dels primers polítics a fer-ho ha estat el cap de llista de la coalició independentista Unitat per Barcelona a l'alcaldia de Barcelona, Jordi Portabella. Ha votat a la Rambla acompanyat del president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós. També ho han fet Xavier Trias, de Convergència i Unió, i el secretari general adjunt de la federació nacionalista, Oriol Pujol. L'ecosocialista Ricard Gomà ha optat pel "sí". El socialista Jordi Hereu i el popular Alberto Fernández Díaz, en canvi, no han anat a votar.

Nou dels onze consellers de la Generalitat han participat en la consulta o ja ho van fer. Alguns ho han fet amb llum i taquígrafs, a diferència dels consellers Andreu Mas-Colell i Ferran Mascarell, que han votat però de forma anònima. Alguns voten en aquest 10-A, però altres, com el president de la Generalitat, Artur Mas, ho va fer anticipadament.

Consulta a Vallgorguina

Aquesta població del Vallès Oriental va celebrar dissabte la seva consulta. La participació hi ha superat el 23% amb un 95,7% de vots pel "sí". Els organitzadors valoren la jornada com un èxit absolut, tot destacant que tot el poble s'ha bolcat en la celebració d'aquesta festa democràtica.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut