Barcelona

El govern Mas elimina l'impost de successions en graus de parentiu directes

El govern de la Generalitat ha aprovat la reforma de l'impost de successions. Es tracta d'una mesura amb un pes simbòlic important perquè coincideix amb els primers 100 dies de govern, que es compleixen aquest dimecres. El president de la Generalitat ha comparegut en la roda de premsa posterior al Consell Executiu de cada dimarts per anunciar la mesura i explicar que suposa "la fi de la discriminació de Catalunya" respecte d'altres comunitats autònomes. L'altre gran objectiu és evitar que els patrimonis catalans fugin a d'altres comunitats i també, ha assegurat, "generar la màxima confiança complint els compromisos". I és que la reforma d'aquest impost és una de les grans promeses electorals de Mas.

Actualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha escenificat una mesura simbòlica, com és la modificació de l'impost de successions, quan fa 100 dies que va prendre possessió del càrrec. Mas ha explicat que la reforma suposa acabar amb la discriminació amb altres comunitats i evitar que els patrimonis marxin de Catalunya  a la recerca de millors condicions fiscals.

El cap de l'executiu ha explicat que la reforma consisteix en una bonificació del 99% de l'impost per als cònjuges i ascendents i descendents directes, és a dir, els graus de parentiu 1 i 2, pares, fills i néts. Una altra dada que ha donat Mas és que la reforma entra en vigor amb caràcter retroactiu a partir de l'1 de gener del 2011, i ha recordat, en aquest punt, que CiU va prendre possessió del govern el 29 de desembre.

Mas, que ha ressaltat que amb les noves condicions de l'impost els catalans pagaran per aquest concepte menys que Madrid i el País Valencià, ha explicat, a més, que per ara la reforma fa només referència a les successions, és a dir, a les herències, tot i que no ha descartat fer algun tipus de reforma durant aquesta legislatura de la part de l'impost que fa referència a les donacions.

La reforma de successions arriba quan fa poc més d'un any de l'últim canvi, aprovat per l'anterior govern, i comportarà que la Generalitat deixi de recaptar uns 100 milions d'euros.

La reducció del dèficit, un altre objectiu


En el marc de la celebració d'aquests primers cent dies i també en la roda de premsa, Mas ha tornat a defensar les retallades que li toca fer. El president ha assegurat que han de retallar un 10% el pressupost, i que no hi ha cap precedent d'una mesura d'aquestes característiques. "Mai ningú ho ha hagut de fer això", ha assegurat, i ha reiterat, en un missatge al govern de Madrid, i que no aniran més enllà del 10% i que els deuen diners que no pensa deixar de reclamar.

Artur Mas farà un extens balanç dels seus primers 100 dies aquest dimecres, en una conferència. Mentrestant, però, ha avançat que el troba positiu en general, i afegeix que té la "sensació" que en el seu cas "no s'han respectat els 100 dies de gràcia" que s'acostuma a donar als polítics quan se'ls nomena en el càrrec.

L'oposició ja valorava aquest dilluns els 100 dies de Mas. Els més crítics amb la seva gestió van ser els representants del tripartit. Tant el PSC, com ICV i ERC coincideixen a considerar ineficaces les mesures per pal·liar els efectes de la crisi i també coincideixen a veure perillar l'estat del benestar. Alícia Sánchez-Camacho, del PP, també és crítica amb l'executiu però, segons diu, perquè no prioritza l'obra de govern.


NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut