Zapatero, en la roda de premsa posterior a la cimera (Foto: EFE)
Zapatero ha subratllat la necessitat de més flexibilitat laboral per guanyar competitivitat. (Foto: EFE)
Madrid

Zapatero i els empresaris demanen més flexibilitat laboral, internacionalització i millorar la competitivitat

Reunió d'alt nivell econòmic a La Moncloa. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i una quarantena de grans empresaris s'han trobat per analitzar el camí per rellançar l'economia. Zapatero diu que la reunió ha estat positiva i posa l'accent en quatre punts per sortir de la crisi: negociació col·lectiva, internacionalització, competitivitat i formació. El president espanyol assegura que la situació econòmica ha millorat des de la darrera trobada amb empresaris i afirma que els representants de les companyies donen suport a l'actuació del govern. Pel que fa al marc laboral, el president de la CEOE, Joan Rosell, ha explicat que les negociacions entre empresaris i sindicats van per bon camí.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero s'ha reunit a La Moncloa amb l'elit empresarial de l'Estat. Després de la trobada, que ha durat unes quatre hores, el president espanyol ha comparegut davant els mitjans per explicar el contingut de la reunió.

Zapatero ha destacat tres conclusions de la cimera. Assegura que la situació econòmica ha millorat respecte a l'anterior trobada amb empresaris, el 27 de novembre del 2010. El cap de l'executiu socialista atribueix la millora a les reformes que ha emprès el govern, que assegura que han generat confiança.

Zapatero afirma que els empresaris comparteixen aquesta visió però alerten que no es pot abaixar la guàrdia. Per això, ha desgranat les noves receptes per rellançar l'economia. En la reunió s'han marcat com a prioritàries quatre qüestions: la necessitat d'un marc laboral més flexible, l'esforç per fer una economia estructuralment més exportadora, la importància de millorar la competitivitat i la formació.

Sobre el primer punt -reforma laboral-, el president de la CEOE, Joan Rosell, ha explicat que les converses per a la reforma de la negociació col·lectiva entre empresaris i sindicats van per bon camí. Zapatero es mostra esperançat que es tanqui un acord abans que acabi el mes d'abril.

Pel que fa a la internacionalització, Zapatero ha explicat que tenen xifres que demostren que el model econòmic espanyol està canviant, però els empresaris insisteixen a demanar canvis estructurals per afavorir l'exportació.

L'altre gran punt és la millora de la competitivitat, que es tradueix en tres grans fronts: horaris comercials, sector dels serveis professions i energia. Zapatero no ha esbossat cap proposta concreta en aquest sentit, però ha fet palès que hi haurà novetat en aquests tres punts en un futur.

Finalment, pel que fa a la formació, el president del govern ha declarat que ha demanat als empresaris un esforç per seguir invertint en aquest apartat. En aquest sentit, ha anunciat la creació de 30.000 beques empresarials per a joves. Se'n faran càrrec els empresaris i aniran destinats a la formació i les pràctiques de joves desocupats de baixa qualificació. Zapatero destaca a més la reforma de la Formació Professional.

En resum, Zapatero considera que la trobada ha estat molt positiva i ha anunciat que es repetirà d'aquí a tres mesos. L'objectiu és, com en l'edició actual, analitzar les mesures establertes i intercanviar opinions per millorar l'economia.

Rosell s'estrena

La reunió ha estat al Saló de Columnes del Palau de La Moncloa. En una taula llarga en forma d'U hi han assegut els 42 empresaris i els tres representants del govern espanyol. Zapatero ha presidit la trobada, flanquejat pels dos vicepresidents, Alfredo Pérez Rubalcaba i Elena Salgado, l'única dona de la reunió juntament amb la presidenta d'Hispasat, Petra Mateos.

Joan Rosell ha estat present per primer cop des que va ser elegit president de la patronal espanyola. S'ha assegut a la taula presidencial, al costat de Rubalcaba. A l'altra banda hi havia César Alierta -president de Telefónica-, al costat d'Elena Salgado. Han completat la taula Emilio Botín, del Santander; Isidre Fainé, de La Caixa; Antoni Brufau, de Repsol YPF, i José Manuel Lara, del Grup Planeta.

Tres absències

Tres empreses han declinat la invitació del president del govern. Són Grifols, Hoteles Riu i Ebro Foods, que han al·legat motius d'agenda per no anar a la convocatòria de Zapatero. La llista inicial era de 45 convidats, inclosa la patronal CEOE i ANFAC, però ha quedat reduïda a 42 després de les absències. En l'anterior reunió hi van faltar dues empreses: Mercadona i Cepsa.

La llista sencera d'empreses

Iberdrola, BBVA, Anfac, Mercadona, Cepsa, Mapfre, Gas Natural, FCC, Acciona, Bankier, OHL, Abengoa, Gamesa, Globalia, Indra, Amadeus Global Travel, CAF, Telecinco, ACS-Dragados, Endesa, Inditex, El Corte Inglés, Arcelor Mittal, Grupo Modragón, Ferrovial, Hispasat, Sacyr Vallehermoso, Banc Popular, Iberia, Abertis, Acerinox, Técnicas Reunidas, Banc Sabadell, Agbar, Sol Meliá i Enagas.

La patronal de l'automòbil ANFAC també ha assistit a la trobada.
Anar al contingut