Portugal

Sócrates dimiteix després que el Parlament portuguès ha rebutjat el seu pla anticrisi

El primer ministre portuguès, José Sócrates, ha anunciat aquest dimecres la seva dimissió després que el Parlament ha rebutjat el seu pla d'austeritat, projecte que havia estat pactat amb la Comissió Europea. El pla, el quart que es presentava en els últims dotze mesos, pretenia evitar el rescat financer de la UE. La dimissió de Sócrates pot enterbolir la complicada cimera europea que comença aquest dijous a Brussel·les i dispara les especulacions sobre la situació econòmica del país. Sócrates ja havia anunciat que podria dimitir si es rebutjava el seu pla d'austeritat.

Actualitzat
José Sócrates n'ha culpat l'oposició i l'ha titllat d'irresponsable per no donar suport al pla anticrisi del govern en un moment tan delicat pel país.

Mentre els mercats pressionen l'economia portuguesa i cada cop hi ha més rumors d'una possible intervenció de la UE, Portugal entra ara en una crisi política. Les eleccions anticipades que demana el principal partit de l'oposició, el Partit Social Demòcrata (PSD, centredreta) no es podran fer abans de 55 dies, sempre que el cap d'Estat, Aníbal Cavaco Silva, decideixi convocar-les. I és que davant la dimissió o la pèrdua de la capacitat de governar del poder executiu, la Constitució portuguesa deixa en mans del cap de l'Estat la decisió d'intentar formar un nou govern amb la composició actual del Parlament o convocar eleccions. El cap de l'Estat també té potestat per rebutjar la dimissió del primer ministre i mantenir-lo provisionalment o dissoldre l'assemblea legislativa i convocar eleccions.

En un breu comunicat, l'oficina del cap d'Estat ha anunciat que Cavaco Silva obrirà una ronda de reunions amb els partits polítics divendres que ve i, mentrestant, mantindrà un govern en funcions.

Situació econòmica

El govern de Sócrates va reconèixer que el país tornarà a entrar aquest any en recessió, amb una caiguda del seu creixement gairebé de l'1%, i que l'atur superarà l'11%.

Per mirar de redreçar la situació i evitar una intervenció de Brussel·les, Sócrates va apujar els impostos, va reduir els salaris, la despesa i les inversions en el sector públic i va retallar tots els subsidis socials amb tres plans d'estabilització i creixement (PEC) amb el suport del PSD.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut