Fukushima

El Japó prohibeix la venda de llet i espinacs provinents de Fukushima per l'alta radiació

La crisi nuclear al Japó està més estabilitzada i va millorant a poc a poc després que les tasques per refredar els reactors de la planta nuclear de Fukushima han avançat. Per això ara la preocupació s'ha traslladat a l'alimentació. El Japó ha prohibit la venda de llet i llegums cultivats en quatre prefectures pròximes a la central pels alts nivells de radioactivitat que s'hi han detectat. A més, també s'ha detectat més radiació de la normal a l'aigua. Per aquest motiu el ministre de Sanitat ha demanat aquesta matinada als residents de la zona de Fukushima que no beguin aigua de l'aixeta després d'haver-hi detectat material radioactiu. Per la seva banda, la Xina i Corea del Sud han anunciat controls més durs sobre el menjar provinent del Japó.

Actualitzat
Les restes de radioactivitat que s'han detectat als espinacs i la llet fresca han provocat que s'hagi prohibit la venda d'aquests productes provinents de quatre prefectures pròximes a Fukushima.

A més, després que s'ha detectat el triple de iode del normal en un poble de la zona de Fukushima, les autoritats han demanat als habitants de la zona que no beguin aigua de l'aixeta. Tot i això asseguren que els nivells no són perillosos per a la salut i hi afegeixen que sí que poden fer servir l'aigua per rentar-se.

La Xina i Corea del Sud anuncien més controls

Les veïnes Xina i Corea del Sud també es mostren més preocupades en aquest sentit i han anunciat que enduriran els controls alimentaris dels productes provinents del Japó. La decisió l'han pres poc després que l'OMS ha reconegut que la presència de traces radioactives als aliments del Japó és "un problema més greu del que s'esperava".

"Clarament es tracta d'una situació greu", ha declarat des de Manila el portaveu de l'Oficina Regional per al Pacífic Occidental de l'OMS, Peter Cordingley. "Es més greu del que es pensava en els primers dies, quan es creia que aquest tipus de problemes es limitava a un radi d'entre 20 a 30 quilòmetres", ha afegit.

La Generalitat de Catalunya tranquil·litza a la ciutadania respecte als aliments procedents de Japó

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha volgut tranquil·litzar la població en assegurar que el govern no farà "ni més ni menys" per supervisar les importacions procedents de Japó, ja que tots els productes que entren a Catalunya passen sempre una inspecció, i considera que ara no caldrà fer una vigilància especial.


El futur de Fukushima


Segons informa l'agència de notícies Kyodo, les autoritats es plantegen paralitzar l'enviament de productes agrícoles que puguin estar contaminats per les radiacions de la planta nuclear de Fukushima, una planta que serà desmantellada un cop se n'hagin refredat del tot els reactors malmesos.

Últim balanç

Deu dies després del terratrèmol i el tsunami, l'últim balanç de víctimes parla de més de 8.600 morts i 13.200 desapareguts. Tot i que aquest diumenge s'han trobat dues persones amb vida entre la runa del terratrèmol, es tem que la xifra de morts encara vagi augmentant, ja que només a la província de Miyagi es parla de 15.000 víctimes mortals.

Unes 360.000 han estat evacuades de casa seva, 200.000 de les quals són de la zona de Fukushima i que han hagut d'anar-se'n per l'alerta nuclear.

Estimació del Banc Mundial

El Banc Mundial calcula que el desastre del Japó, que viu la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial, podria costar entre 86.000 i 165.000 milions d'euros al Japó, xifra que suposa entre el 2,5% i el 4% del seu producte interior brut. A més, també es calcula que les tasques de reconstrucció trigaran almenys cinc anys a estar enllestides.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut