Trípoli

Els aliats ataquen Gaddafi amb un centenar de míssils i destrueixen les defenses aèries líbies

La coalició internacional ha aconseguit establir la zona d'exclusió aèria a Líbia imposada per les Naciona Unides. En menys de 24 hores, els atacs per mar i aire dels aliats han destruït el sistema de defensa aeri libi. Segons el cap de l'Estat Major dels EUA, Michael Mullen, no hi ha cap avió ni helicòpter libi a l'aire. La coalició formada per França, la Gran Bretanya i els Estats Units ha efectuat durant l'última matinada diversos atacs arreu del país. El Pentàgon assegura que les forces internacionals hi han llançat 124 míssils i han destruït més d'una vintena d'instal·lacions militars.

Actualitzat
"Les operacions ha anat molt bé." Amb aquestes paraules ha resumit el cap de l'Estat Major dels Estats Units, Michael Mullen, els primers passos de la intervenció de la coalició internacional a Líbia. Mullen ha donat per establerta la zona d'exclusió aèria que marcava la resolució de les Nacions Unides.

En molt menys de 24 hores, els aliats han aconseguit inutilitzar les defenses aèries líbies. Segons Mullen, Gaddafi no pot enlairar ni avions ni helicòpters. A més, les forces aliades també han atacat els efectius terrestres del règim als afores de Bengasi. Les agències internacionals informen també de centenars de vehicles blindats destruïts als afores de la ciutat insígnia dels rebels.

L'ofensiva internacional ha arribat fins a les portes de Trípoli. El llançament de míssils Tomahawk per part de la marina nord-americana s'ha allargat durant tota la primera nit de l'"operació Odissea de l'Alba". S'han sumat als atacs dels caces francesos i l'aviació britànica.

L'operació continua oberta. Fonts militars franceses informen que els seus avions estan desplegats i mantenen posicions. París ha mobilitzat també el seu buc insígnia, el portavions Charles de Gaulle que ja es dirigeix a la zona d'operacions. Tot i això, Mullen afirma que l'objectiu únic és garantir la seguretat dels civils i l'arribada de l'ajuda humanitària, i no pas derrocar Gaddafi.

Líbia: 64 morts i 150 ferits

El règim de Gaddafi afirma que els atacs dels aliats han causat la mort de 64 civils i n'han ferit 150 més, segons fonts mèdiques oficials. Els Estats Units, però, afirmen que no tenen informes de baixes civils com a resultat dels raids aeris aliats.

Gaddafi s'atrinxera

L'ofensiva aliada internacional no espaordeix Moammar al-Gaddafi, que està decidit a plantar-hi cara fins al final. El coronel anuncia una guerra llarga en un nou missatge a través de la televisió pública. Adverteix que el poble està armat i amenaça qualsevol "traïdor o col·laborador" del que anomena "croada terrorista contra el país".

El ministeri de Defensa libi assegura que armarà "un milió d'hopmes i dones". De fet, des de l'inici de la intervenció militar, el règim libi ha mobilitzat als carrers de la capital els seus fidels. Una marea verda de milers de ciutadans s'han concentrat als voltants del palau presidencial en suport a Moammar al-Gaddafi. Estan disposats a fer d'escuts humans tot i que es desconeix si en realitat el dictador libi és a l'interior del complex. 

I amenaça Europa

Dissabte Gaddafi ja va amenaçar d'atacar objectius civils i militars al mar Mediterrani. El règim libi ha demanat una reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU i ha anunciat que a partir d'aquest moment deixa de cooperar amb Europa contra l'emigració il·legal.

La intervenció de la coalició internacional, avalada per l'ONU, va començar aquest dissabte i ja ha arribat a les principals ciutats del país, entre les quals hi ha Trípoli, Zuwarah, Misrata, Sirte i Bengasi, bastió dels opositors. Fonts nord-americanes apunten que les defenses antiaèries del règim libi han quedat greument danyades.

Un total de vint-i-dos països participen en l'operació militar contra Gaddafi, a més de l'ONU, la Unió Europea i la Lliga Àrab. L'estat espanyol aporta a aquesta missió cinc avions, una fragata i un submarí. Tot i que encara no s'ha precisat quan començaran a actuar-hi, al voltant de 450 militars espanyols participaran en l'operació.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut