Tòquio

Segona explosió en un reactor de la central nuclear de Fukushima, al Japó

Les alarmes s'han tornat a disparar aquesta matinada al Japó, que afronta la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial. Al nord-est del país, devastat pel terratrèmol i el tsunami de divendres, hi ha hagut una segona explosió d'hidrogen a la central nuclear de Fukushima, on aquest dissabte ja n'hi va haver una. El reactor, però, ha quedat intacte. La deflagració ha causat 11 ferits. L'Agència de Seguretat Nuclear japonesa descarta que hi pugui haver un accident com el de Txernòbil en aquesta central. Minuts abans de l'explosió, hi ha hagut una rèplica del sisme de 6,2 graus a l'escala de Richter i s'ha tornat a activar l'alerta per un possible tsunami.

Actualitzat
  • ANÀLISI
  • Sergi Roca, enviat especial de Catalunya Ràdio al Japó
    Per Sergi Roca, enviat especial de Catalunya Ràdio al Japó
S'han confirmat els temors i una explosió d'hidrogen ha afectat el reactor 3 de la central nuclear japonesa de Fukushima 1 aquesta matinada, amb un balanç d'11 ferits. És la segona explosió en aquesta planta, greument afectada pel terratrèmol i el tsunami de dissabte. La primera va ser dissabte, també per acumulació d'hidrogen.

Les autoritats asseguren que no hi ha danys en els contenidors del reactor i que el nucli està "intacte" i han descartat una eventual fuga massiva de radiació. Segons han informat a l'organisme de control nuclear de les Nacions Unides, l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica amb seu a Viena, "l'edifici del reactor ha explotat, però el contenidor primari no ha tingut danys". "La sala de control de la unitat 3 continua operativa", han afegit.

Ara es treballa contra rellotge per intentar refrigerar el reactor, que ha fallat després de l'explosió.

Finalitza l'emergència en dos dels reactors

Pel que fa als reactors 1 i 2 de la mateixa planta nuclear de Fukushima, el sistema de refrigeració dels quals fallava des de divendres, la direcció de la planta ha anunciat que s'ha aconseguit  rebaixar-ne la temperatura i que el seu estat és estable. Això ha permès desactivar l'emergència. Des de divendres els tècnics havien treballat per refredar-los amb aigua de mar i alliberant vapor radioactiu.

Tot i això, l'Agència de Seguretat Nuclear japonesa, que descarta que hi pugui haver un accident com el de Txernòbil en aquesta central, ha instat a quedar-se a l'interior dels edificis a les persones que viuen a menys de 20 quilòmetres de la central. Es calcula que uns 600 veïns estan en espera de ser evacuats. De moment, la crisi nuclear ha obligat a evacuar més de 215.000 persones i a aturar onze dels cinquanta reactors nuclears del país.

Problemes també a Onagawa i Tokai

Pel que fa a la situació a la resta de centrals japoneses, les autoritats han activat aquest diumenge l'estat d'emergència en dues més, a Onagawa i a Tokai, tot i que aquest diumenge mateix a la nit la situació a Onagawa tornava a la normalitat després d'haver-s'hi detectat nivells de radiació superiors als permesos.

L'operadora de la central, Tohoku Electric Power Company, ha fixat el nivell d'emergència de la central en 1, el més baix de l'escala. De fet, l'empresa assegura que els tres reactors de la planta "estan sota control". Per tant, la font de la radiació no seria la central, sinó que provindria de les fuites de Fukushima, situada a uns 150 quilòmetres al nord. Les autoritats japoneses han confirmat que aquesta hipòtesi és la més probable ja que no han constatat cap fuita a Onagawa, on, aquest diumenge al vespre, els nivells de radiació tornaven a la normalitat.

També aquest diumenge una agència de notícies japonesa ha informat que el sistema de refrigeració de la planta de Tokai 2 s'ha aturat. La central ho ha desmentit. Asseguren que tenen dos generadors dièsel espatllats, però que mantenen els sistemes amb un tercer.

Tots aquests problemes nuclears al Japó han fet anunciar al director general de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica, Yukiya Amano, la seva compareixença en roda de premsa aquest dilluns.

Talls de subministrament programats per evitar una gran apagada


El risc de deixar el país sense llum ha portat el govern japonès a autoritzar apagades programades de tres hores a partir d'aquest dilluns. També ha demanat a la indústria que redueixi la seva activitat, una mesura excepcional que afectarà vuit prefectures i que es preveu que s'allargui fins a finals del mes d'abril.

Mentrestant, l'altra gran preocupació al Japó és rescatar-ne els possibles supervivents. La xifra de morts s'ha multiplicat després que s'han trobat 2.000 cadàvers més a la costa japonesa de Miyagi. Un balanç encara provisional fa una estimació de més de 10.000 morts i prop de 600.000 desplaçats.

Pel que fa a la situació econòmica del país, tal com s'esperava la borsa de Tòquio ha registrat fortes pèrdues en la primera sessió després del terratrèmol. El seu principal índex, el Nikkei, ha perdut més d'un 6%.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut