Tòquio

Evacuen la població pròxima a la central nuclear de Fukushima per problemes de radiació després del sisme

Després del terratrèmol i el tsunami, ara al Japó estan en alerta pels efectes del sisme en les centrals nuclears i el perill que això pot comportar. A la regió de Fukushima hi ha dues centrals afectades i s'han evacuat 140.000 persones del seu voltant. Una de les plantes, la més danyada, ha registrat un nivell de radioactivitat 20 vegades superior al normal. Aquest dissabte al matí hi ha hagut una explosió en un dels reactors de la central amb quatre ferits i aquest dissabte al vespre es detectaven problemes en un altre reactor. El govern assegura que el nucli del reactor nuclear no està danyat i que els nivells de radiació s'estan reduint, i ha demanat calma a la població. Tot i això, s'han fet proves de radiació a alguns habitants de la zona evacuats i s'han trobat índexs anormals de radiació.

Actualitzat
  • ANÀLISI
  • Sergi Roca, enviat especial de Catalunya Ràdio al Japó
    Per Sergi Roca, enviat especial de Catalunya Ràdio al Japó
Les dimensions de la destrucció causada pel sisme de 8,9 graus al Japó creixen a mesura que avancen les hores. Ara són ja 1.700 víctimes, entre morts i desapareguts. Hi ha 300.000 persones evacuades pels efectes del terratrèmol, centenars de milers de cases sense llum i sense aigua. I ara el país viu en alerta pel perill nuclear després que algunes centrals van quedar afectades després del sisme.

Alarma nuclear

El Japó està en alerta nuclear després del potent terratrèmol i el posterior tsunami que ha arrasat la costa del nord-est del país. Onze de les 55 centrals del país s'han aturat automàticament, com a mesura de seguretat, però n'hi ha un parell que han quedat danyades. Són a la regió de Fukushima. Les autoritats han ordenat l'evacuació dels habitants que viuen en un radi de 20 quilòmetres d'una i en un radi de 10 quilòmetres de l'altra. En total, hi ha 140.000 persones que han hagut d'abandonar les seves cases pel perill nuclear.

Una de les centrals de Fukushima ha registrat nivells de radioactivitat 20 vegades superiors als normals i una explosió en un dels reactors. L'Agència de Seguretat Nuclear del Japó ha qualificat de nivell 4 en una escala de 7 l'accident de Fukushima. Tenint en compte l'escala INES (l'Escala Internacional d'Accidents Nuclears), això significa "accident amb conseqüències locals". Implica que es poden haver emès quantitats significatives de material radioactiu amb una alta probabilitat d'exposició pública significativa. Aquest dissabte a la nit es detectaven problemes en un segon reactor de la mateixa planta i els tècnics es preparaven per alliberar vapor radioactiu i intentar refredar així el reactor.

Les autoritats criden a la calma i asseguren que la radiació és mínima mentre es troben proves de radiació anormal entre la població. La televisió pública nipona assegura que s'han fet unes proves a tres persones que viuen a prop de la central i sembla que sí que haurien estat irradiades. Tot i això, el seu estat de salut no presenta, de moment, cap anomalia.

En tot cas, en una situació així, és molt important saber la direcció del vent. Aquest dissabte al matí, bufava cap al nord, i les autoritats russes ja han extremat els controls a la península de Kamtxatka, on calculen que el núvol radioactiu arribarà 24 hores després de l'explosió. Està previst que el vent giri cap a l'est, la qual cosa farà que la radiació que pugui anar sortint vagi cap al Pacífic.

Explosió i 20 km de perímetre

Dissabte al matí -15.36 hora local- s'ha pogut veure una explosió i una columna de fum blanc a la central nuclear. El govern del Japó ha assegurat que l'explosió no ha afectat el reactor de la central i no ha produït cap fuita radioactiva important. En una roda de premsa, el ministre portaveu, Yukio Edano, ha explicat que la deflagració tampoc ha danyat el dipòsit que protegeix el reactor. Segons les autoritats, l'explosió s'ha produït a causa d'una reacció química entre hidrogen i oxigen. 

L'empresa que gestiona la planta (TEPCO) ha explicat que hi ha quatre persones ferides. Són membres d'un equip que intentava refredar un reactor nuclear de Fukushima. En unes imatges de la cadena NHK es pot veure com s'han esfondrat les parets i el sostre d'un dels edificis de la central. TEPCO informa que els quatre ferits per l'explosió han estat traslladats a l'hospital, però que no tenen ferides que posin en perill la seva vida.

Després de l'explosió s'ha ampliat el perímetre de seguretat i evacuació a 20 quilòmetres a la rodona. Les autoritats japoneses han informat a l'organisme de control nuclear de l'ONU que estan fent els preparatius per distribuir iode a les persones que viuen a prop de les centrals nuclears afectades pel terratrèmol de divendres. El iode es fa servir per reduir els efectes d'una exposició a radiació.

El primer ministre japonès, Naoto Kan, ha visitat la zona després de la fuita i ha aprofitat per demanar calma. El govern assegura que el risc de contaminació radioactiva és mínim.

Cinquanta anys de vida

La planta de Fukushima fa mig segle que funciona. Oberta el 1961, és la planta número 1 de Tokyo Electric Power (TEPCO) en aquesta població. Coneguda amb el nom de Daiichi, està situada a uns 270 quilòmetres al nord-est de Tòquio.

La central estava en bones condicions i actualment tenia permís per continuar activa fins a l'any 2021.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut