Ginebra

La UE es prepara per evacuar els 10.000 comunitaris de Líbia mentre creix la por d'una onada de refugiats

La crítica situació que es viu a Líbia, amb una escalada de violència que no té aturador, ha fet que l'ACNUR, l'agència de les Nacions Unides per als refugiats, hagi decidit ja preparar-se per a un eventual "èxode significatiu" de ciutadans d'aquest país. De fet, la comunitat internacional tem ja una onada d'arribada d'immigrants que fugen de la repressió dels règim de Moammar al-Gaddafi. El govern d'Itàlia ha aixecat la primera veu i ha advertit que "tem" que 300.000 libis desembarquin a les costes europees si cau el líder libi. La Unió Europea, per la seva banda, es prepara per evacuar els pròxims dies els 10.000 ciutadans comunitaris que hi ha a Líbia.

Actualitzat
En vista de l'empitjorament de la situació a Líbia, on regna el caos, la Comissió Europea ha informat que vol treure d'aquest país el ciutadans europeus, que xifra en uns 10.000, que està estudiant com fer-ho de manera coordinada. L'executiu comunitari, que a més estudia si estableix sancions contra el règim d'aquest país, es planteja sobretot l'evacuació per mar. Espanya ja ha enviat un avió per repatriar els seus ciutadans.

Itàlia aixeca la primera veu

Itàlia, que ha confirmat que l'est de Líbia ja no està sota control del règim de Gaddafi, ha explicitat el temor que la crisi en aquest país acabi suposant una allau de refugiats. El ministre d'Afers Estrangers italià, Franco Frattini, ha afirmat témer que la caiguda de Moammar al-Gaddafi provoqui un èxode de fins a 300.000 libis. "És impossible imaginar-se un futur sense Gaddafi", ha afirmat. També ha recordat que un terç de la població de Líbia és estrangera, subsahariana: "Estem parlant de dos milions i mig de persones que si cau el sistema fugen" perquè "es queden sense feina".

Frattini també ha considerat "versemblant" que la xifra de víctimes mortals com a conseqüència de la brutal repressió del règim libi arribi al miler. Roma acull avui una reunió de ministres de l'Interior de sis països europeus, entre els quals hi ha Espanya, per abordar la inestabilitat al país nord-africà.

L'ACNUR ja fa preparatius


L'oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als  Refugiats ha revelat que es prepara per a la possibilitat que la crisi líbia pugui desembocar en una crisi humanitària. "Fins ara no hem vist un èxode enorme, però estem molt preocupats pels informes que estem rebent sobre la violència generalitzada i la persecució a persones específiques, fet que podria provocar un èxode significatiu", ha dit la portaveu d'aquesta oficina, Sybella Wilkes.

És per això que estant elaborant plans de contingència, tot i que amb un marge de maniobra molt reduït a causa del bloqueig informatiu imposat per les autoritats líbies. "Podem anticipar que una alta proporció fugirà intentant salvar les seves vides, escapant d'una persecució directa. És possible que la gent intenti arribar a Europa. Llavors les opcions més viables són Tunísia, Egipte i el nord de l'Àfrica, a través del mar", ha considerat Wilkes.

De fet, aquesta mateixa agència ha xifrat entre 4.000 i 5.000 les persones que han creuat la frontera de Líbia amb Tunísia fugint de la repressió. Afegeix que la majoria són libis, però que també hi ha ciutadans d'altres països.

Crims contra la humanitat


Mentrestant, també l'ONU ha reiterat el missatge que les cruentes repressions que el govern de Moammar al-Gaddafi està aplicant contra els opositors pot constituir un crim contra la humanitat. Després que ja ho va advertir l'alta comissària pels drets humans, dos assessors especials de les Nacions Unides han afirmat que "si es confirma l'escala de la naturalesa d'aquests atacs podrien constituir crims contra la humanitat de què les autoritats hauran de respondre".

Això, després que el govern libi ha fet públic el seu primer balanç de víctimes des que va començar la revolta. El règim admet 300 morts, 189 dels quals assegura que són civils, mentre que 111 serien membres de les forces de seguretat, militars o policies. Tot i això, organitzacions dels drets humans augmenten la xifra de víctimes mortals almenys fins a les 400.

HRW creu que l'ONU es queda curta

Una d'aquestes organitzacions, Human Rights Watch, també ha parlat de la flagrant vulneració de drets humans a Líbia. En aquest sentit, l'ONG ha valorat "com un primer pas positiu" la condemna del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, però ha afegit que "es queda curta com a acció ferma per prevenir més atrocitats".

I és que l'ONU ha assegurat que el govern libi haurà de respondre per la repressió als opositors, però no ha previst cap mena de sanció, una demanda de Human Rights Watch. "El Consell de Seguretat hauria d'imposar immediatament un embargament d'armes a Líbia i donar suport a l'alta comissionada de l'ONU pels drets humans en la seva petició que s'obri una investigació internacional", ha assegurat l'organisme.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut