Líbia

Londres creu que Gaddafi està camí de Veneçuela però Trípoli i Caracas ho desmenteixen

El líder libi Moammar al-Gaddafi podria haver sortit del seu país i estar camí de Caracas, segons ha dit el ministre britànic d'Afers Exteriors, William Hague, en el marc d'una reunió de la UE a Brussel·les. La informació ha estat categòricament desmentida pel govern de Veneçuela, així com pel ministre d'Afers Estrangers de Líbia. Els que sí que han sortit del país són dos militars de la força aèria de Líbia, que aquesta tarda han aterrat a Malta i han demanat "asil polític". També ho han fet dos helicòpters militars.

Actualitzat
El ministre britànic d'Afers Estrangers, a preguntes d'un periodista, ha dit "vostè em pregunta si el coronel Gaddafi és a Veneçuela, però no tinc informació que em permeti dir que hi és", però sí que "he vist informació que suggereix que està de camí cap a aquest país". Un portaveu del cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha dit, per la seva part, que "no tenim cap informació" en aquest sentit. Probablement es tracti d'un "rumor sense fonament", ha afegit.

Les primeres informacions sobre un possible trasllat de Gaddafi a Veneçuela es van difondre diumenge al vespre. Segons la cadena Al-Jazeera, un diplomàtic libi a Beijing, Hussein al-Sadiq Musrat, havia declarat que el dictador estava de camí cap a Veneçuela. Hores més tard, la cadena de televisió Al-Arabiya també informava que Gaddafi podria haver sortit de Libia rumb a Veneçuela o el Brasil, però indicava que no en tenia cap confirmació oficial. Segons aquesta cadena, Gaddafi hauria transferit el poder al seu fill, Saif al-Islam Gaddafi. Un poder que sembla posseir ja que des de diumenge al vespre és ell el que s'adreça a la població per televisió.

Els que sí que han sortit de Líbia han estat, però, dos avions de combat pilotats per dos coronels, així com dos helicòpters també militars, que han aterrat a Malta, on han demanat "asil polític". Els avions han aterrat de manera totalment inesperada a dos qarts de sis de la tarda a l'aeroport internacional de Malta. Els dos avions, del tipus Mirage, han partit de la base d'Okba Ben Nafi, al nord de Líbia.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut