El portaveu del govern, Francesc Homs.
El portaveu del govern, Francesc Homs.
Barcelona

CiU no donarà suport a la proposició de SI per no desviar-se de la "transició nacional de Catalunya"

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha valorat aquest dimarts l'admissió a tràmit al Parlament per debatre la declaració d'independència que va presentar el subgrup de Solidaritat i ha afirmat que "res aturarà la transició nacional de Catalunya". Ni els immobilistes ni tampoc "els que tenen pressa per interessos electorals" aturaran aquest procés, ha assegurat Homs, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, després de ser preguntat per l'admissió a tràmit d'aquesta iniciativa del partit de Joan Laporta per part de la mesa del Parlament, que ha estat possible gràcies als vots de CiU.

Actualitzat
Tot i aquest gest, la federació nacionalista ha anunciat que no donarà suport a la iniciativa perquè, segons ha reiterat el portaveu del govern, el camí a seguir és la "transició cap al dret a decidir", que Artur Mas va proclamar en el debat d'investidura.

Homs ha remarcat que aquest missatge va dirigit tant a "aquells que no volen moure's mai d'on estem, perquè estan supeditats als interessos de forces polítiques en l'àmbit espanyol", però també per "aquells que volen córrer tant que la pressa només s'explica per raons estrictament electorals".

Llibertat per votar a les consultes

Per altra banda, el portaveu de la Generalitat no ha posat cap objecció al fet que els consellers del govern votin en les consultes d'autodeterminació, tot i que ha precisat que es tracta de comicis impulsats per la societat civil en defensa del país, que el govern veu "amb bons ulls", però en els quals no desitja implicar-se.

Concretament, el portaveu ha afirmat que la qüestió no havia estat tractada al Consell Executiu d'aquest dimarts, però que la posició de l'executiu català en relació amb les consultes continua sent "la mateixa de sempre".

En aquest sentit, Homs ha recordat que des que el 13 de setembre del 2009 es va celebrar la primera consulta, a Arenys de Mar, "vam entendre que el que se'ns demanava era que les forces polítiques quedessin al marge perquè l'origen de la iniciativa naixia de la societat civil".

En els últims dies, la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, així com la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, han afirmat que no descarten votar en les consultes per la independència que es faran el 10 d'abril, com la de Barcelona.  
Anar al contingut