Barcelona

La Caixa crearà CaixaBank amb participació de la mateixa entitat i accionistes de Criteria

La Caixa és la primera entitat financera d'aquestes característiques que anuncia que es converteix en banc. Els consells d'administració de La Caixa i de la seva filial Criteria s'han reunit per analitzar i aprovar la reorganització del grup i aprovar transformar-se en el que es dirà CaixaBank. Poc abans de saltar la notícia, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha suspès de cotització Criteria, el hòlding d'empreses participades de La Caixa. Segons ha pogut saber Catalunya Ràdio, el banc que crearà La Caixa per traspassar-li tota l'operativa financera estarà participat en un 80 per cent per la mateixa Caixa, i la resta quedarà en mans dels accionistes de Criteria.

Actualitzat
La Caixa ja feia setmanes que estudiava la conversió en banc davant de la reforma regulatòria del sector impulsada pel govern espanyol, i la convocatòria per aquest dijous a la tarda dels consells d'administració de l'entitat i de Criteria ja feia pensar que l'anunci seria imminent. La Caixa ha aprovat la seva transformació en banc convertint Criteria en CaixaBank.

Com quedarà la nova estructura?

La Caixa controlarà un grup que tindrà tres potes: la primera serà un banc que, com ha avançat el programa "El secret", de Catalunya Ràdio, estarà participat en un 81 per cent per la Caixa, i el 19 per cent restant pels 310.000 accionistes actuals de Criteria, que és el hòlding de la Caixa que engloba les seves participacions industrials. La segona branca seria Criteria, amb les empreses participades, que deixaria de cotitzar en borsa, i amb tota la cartera inmobiliària que "la Caixa" ha acumulat. Alliberant CaixaBank de la cartera immobiliària li permetrà treballar com un banc, prodrà captar capitals privats i adaptar-se millor a les exigències de la normativa internacional, i també a les més estrictes de capital que el govern espanyol ha imposat a les caixes. La tercera pota seria tota l'obra social de La Caixa, tal com la coneixem avui, i amb el mateix pressupost.

CaixaBank naixerà amb un "core capital" del 10,9%, segons els càlculs de La Caixa, que inclouen que Criteria faci una emissió de bons convertibles de fins a 1.500 milions que es col·locaran a través de la xarxa de La Caixa, entitat que continuarà sent caixa i serà titular al 100% d'un grup d'empreses no cotitzat en què inclourà la seva obra social.

Per què fa això, ara, La Caixa?

Avança de manera voluntària la conversió en banc per facilitar els processos d'ampliació de capital a què l'obligarà la normativa europea. És important destriar aquest procés del que viuen aquests dies altres caixes que tenen problemes de solvència, i a qui el govern central pot acabar obligant a convertir-se en bancs i nacionalitzar-les de manera parcial.

La reorganització implicaria l'aportació del negoci bancari de La Caixa a Criteria Caixa Corp i el traspàs de part de l'activitat de la corporació a l'entitat d'estalvi. La llei permet des del juliol la bancarització voluntària de les caixes d'estalvi, perquè sent un banc, amb accionistes, tenen més vies per enfortir el seu capital.

Les valoracions dels dirigents


El president de La Caixa i de Criteria, Isidre Fainé, ha afirmat en un comunicat que la creació del banc és una "fita" en la història centenària de l'entitat i ha defensat que és l'opció que millor s'adapta als nous reptes de l'entorn financer internacional. Fainé ha reiterat que la reordenació del grup és el millor camí per enfortir l'entitat i alhora es manté el seu compromís amb l'obra social i es preserva íntegrament la seva personalitat com a caixa d'estalvis.

"Aquesta operació s'emmarca en un procés de profunda anàlisi sobre la configuració del grup, que vam començar fa ja bastants anys", ha afirmat, en recordar que la sortida a borsa de Criteria el 2007 ja va ser un primer pas cap a la reorganització anunciada aquest dijous.

Per la seva banda, el director general de La Caixa, Joan Maria Nin, ha considerat que la reorganització representa una gran oportunitat per al grup La Caixa, que podrà mantenir la seva configuració jurídica, tots els negocis actuals, l'obra social i els acords amb els treballadors. "La nova organització permetrà tenir vies d'accés a capital per aprofitar oportunitats de creixement orgànic i inorgànic que poden produir-se els anys vinents", ha assegurat Nin.

En paral·lel, el conseller director general de Criteria CaixaCorp, Gonzalo Gortázar, ha afirmat que els accionistes de Criteria es convertiran en accionistes d'una entitat líder i solvent. Els òrgans de govern de La Caixa i de Criteria han autoritzat l'operació, que han valorat de manera positiva i han qualificat de "gran oportunitat".

Criteria, suspesa a la borsa

La CNMV ha emès una nota en què comunica que ha suspès de manera cautelar i amb efectes immediats Cirteria CaixaCorp i també Meff Renda Variable dels contractes sobre accions, així com AIAF de Renda Fixa. La Comissió ho argumenta per "circumstàncies que podrien pertorbar el normal desenvolupament de les operacions sobre aquests valors", segons indica la CNMV a la seva nota.

Al final de la sessió d'aquest dimecres, les accions de Criteria han tancat a 4,31 euros, i en el moment de la suspensió s'havien revalorat el 3,18%, fins a 4,44 euros. Des  de començament d'any, les accions del hòlding d'empreses participades de La Caixa han experimentat una revaloració del 14,03%.

En la seva nota, la CNMV no indica a quina hora tornaran a negociar-se els títols de Criteria.

Hòlding Criteria

Criteria és en aquest moment el hòlding de participacions de La Caixa, que té les seves principals participacions industrials a Gas Natural Fenosa (35%) Telefónica (5%), Repsol (13%), Abertis (24,6%), Agbar (24%), BME (5%) i Port Aventura, entre d'altres. Criteria manté, a més, diverses participacions internacionals en el banc austríac Erste Bank (10%), el Bank of East Asia (BEA), de Hong Kong (15%), el portuguès BPI (30%), el francès Boursorama (20%) i el mexicà GF Inbursa (20%), entre d'altres.

Aquest canvi en la segona caixa d'estalvis més important d'Espanya serà determinant per al que faci el conjunt del sector d'entitats d'estalvi, segons que han indicat diverses fonts econòmiques i governamentals consultades.

La notícia arriba després que el govern espanyol ha anunciat noves mesures per reforçar la solvència de les entitats financeres, situació que les obliga a elevar el capital bàsic a un mínim del 8%, un percentatge que s'eleva a entre el 9% i el 10% en el cas que no cotitzin o no tinguin presència significativa d'inversors privats i la seva dependència dels mercats financers sigui superior al 20% dels seus actius.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut