Catalunya

Renfe no garanteix un servei correcte de Rodalies per aquest dimarts

La circulació irregular a la xarxa de Rodalies podria continuar aquest dimarts. Renfe no en pot garantir el servei habitual si la situació viscuda aquest dilluns s'allarga. Un conflicte laboral entre l'empresa ferroviària i el col·lectiu de maquinistes per un canvi d'horaris ha provocat retards de més d'una hora aquest dilluns a la tarda. Renfe admet haver canviat la planificació aquest cap de setmana, però acusa els treballadors d'estar fent una vaga de zel encoberta. Els sindicats diuen que els nous horaris no respecten els temps de descans i que els maquinistes s'han limitat a complir estrictament les seves condicions laborals. La reunió entre Renfe i el sindicat Semaf per intentar resoldre el conflicte ha acabat sense acord. Aquest dilluns al matí també hi ha hagut retards en quatre línies de Rodalies a causa d'una avaria entre Montcada Bifurcació i Cerdanyola del Vallès.

Actualitzat
Després d'una tarda de dilluns amb irregularitats a totes les línies de Rodalies, Renfe ha comunicat que no pot garantir que aquest dimarts es pugui oferir un servei correcte de Rodalies si la situació continua. És per això que recomana als usuaris que consultin els webs www.adif.es, www.rodaliesdecatalunya.cat i www.renfe.com, i els telèfons d'informació per conèixer l'estat del servei.

L'origen de les incidències es troba en un nou conflicte laboral entre l'empresa i el personal de maquinistes per un canvi en la planificació. Les dues bandes s'han reunit aquest dilluns al vespre per intentar trobar una solució al conflicte, però la reunió ha acabat sense acord. Les dues parts mantenen la seva posició.

Renfe, que qualifica el conflicte de "vaga de zel encoberta", admet que aquest cap de setmana ha canviat l'horari laboral dels maquinistes, però assegura que ha estat pactat i aprovat amb anterioritat, així com avalat pel Ministeri de Foment. És per això que assegura que s'obriran expedients informatius als treballadors que no compleixin amb el seu torn de treball. A més, diu que fa mig any que negocia amb els maquinistes. Per la seva banda, però, els sindicats UGT i Semaf desmenteixen que els maquinistes no hagin anat a treballar i diuen que estan respectant el descans al qual tenen dret. Es queixen del canvi d'horari de feina. Un canvi "imposat", ha assegurat el maquinista i coordinador de Rodalies UGT Antonio Cárdenas, "unilateralment" per l'empresa aquest cap de setmana, i que no respecta els temps de descans. Una planificació que consideren restrictiva i que no els permet fer el descans de 45 minuts cada 5 hores i mitja que dicta la llei del sector ferroviari del 1995. És per això que argumenten que si no fan aquest descans, cometen una il·legalitat.

Des de la conselleria diuen que Renfe s'ha de responsabilitzar de resoldre el problema. Així ho ha declarat el director general de Transport i Mobilitat, Ricard Font, que ha explicat que s'han posat en contacte amb l'operadora per conèixer la situació i demanar-li una solució. Font considera "inadmissible" que els ciutadans de Catalunya es vegin afectats per aquesta vaga encoberta. I és que, quan dos es barallen, un tercer rep, és a dir, en aquest cas els usuaris.

Segons ha informat Renfe, el conflicte ha començat a les dues del migdia d'aquest dilluns, hora de relleu de torns, quan part dels treballadors de tarda no s'han presentat al seu lloc de treball. Al llarg de la tarda, Renfe ha anat informant els usuaris de les irregularitats de la xarxa a través de les megafonies de trens i estacions, així com mitjançant pantalles informatives. Els usuaris de Rodalies s'han trobat amb retards de més d'una hora en algunes línies. A més, les incidències també han afectat els trens de mitjana distància i els regionals, on s'han registrat retards d'entre 25 i 30 minuts.

Suma d'incidències en un sol dia

Aquestes irregularitats se sumen als retards que s'han produït aquest matí a les línies R1, R3, R4 i R7. Segons ha informat Renfe, una avaria d'un tren a les 08.54 hores ha obligat a circular en via única entre Montcada Bifurcació i Cerdanyola del Vallès, fet que ha provocat retards de més de 30 minuts en els serveis de les línies de Rodalies del Maresme, Cerdanyola, Vic i Manresa.

Quan a causa de l'aturada del comboi s'ha fet el canvi des del Centre de Comandament d'Adif, s'ha produït una incidència, per causes que s'estan investigant, en el sistema d'enclavament que en regula els senyals. La incidència ha obligat a interrompre la circulació ferroviària entre les 9.20 i les 9.37 hores.

Tècnics d'Adif s'han desplaçat al lloc de la incidència per fer la reparació, però des de Renfe admeten que encara no es coneix la causa de l'avaria ni quan es podran resoldre els retards.

El tren avariat en primera instància ha pogut restablir la marxa a les 09.19 hores.

Adif i Renfe han informat d'aquesta incidència per megafonia de trens i estacions. Alhora, també es podia demanar informació pel telèfon d'atenció al client 902 41 00 41, a través del servei SMS o a través de webs d'informació ferroviària com la de Rodalies o la de Renfe.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut