Tunísia

Almenys 42 presos morts en un intent de fugida massiva a Tunísia

Almenys 42 persones han mort en un intent de fugida massiva d'una presó de Tunísia, coincidint amb els aldarulls que han desembocat en la fugida del president Ben Ali a l'Aràbia Saudita. L'exèrcit controla els carrers, on continuen alguns episodis de pillatge. El president del Parlament assumeix el càrrec de cap d'estat i es compromet a convocar eleccions en sis mesos. Els opositors, però, han deixat entreveure que la celebració d'eleccions en dos mesos és pràcticament impossible.

Actualitzat
La situació a Tunísia encara és tensa i confusa. L'exèrcit controla els carrers, on continuen els saquejos i incendis, i es manté el toc de queda. Algunes fonts atribueixen els disturbis i saquejos a milícies partidàries de Ben Ali, en un intent de desestabilitzar el procés de transició.

A més, s'han registrat incidents a almenys cinc presons del país. El més greu a Monastir, al centre-est de Tunísia, on almenys han mort 42 presos. Segons fonts governamentals, els presos haurien calat foc al llit de les seves cel·les i això hauria provocat un gran incendi, durant el qual alguns presos haurien aprofitat per fugir. Altres fonts, en canvi, diuen que ha estat per la policia, que els ha disparat indiscriminadament per frenar un intent de fugida massiva.

A més, els motins s'haurien estès a altres zones del país, A Gafsa i Kasserine han pogut ser controlats, mentre que a la presó de Bizerte, al nord-oest de Tunísia, i a la de Mornaguia, desenes de presos haurien aconseguit fugir.

Mentrestant, l'exèrcit i la policia imposen la calma als carrers de la capital de Tunísia, que aquests dies s'ha convertit en una autèntica bomba de rellotgeria. Els tancs, les armes i els escorcolls als ciutadans són els recursos que utilitzen les forces de l'ordre per apaivagar els ànims dels opositors.

L'estat d'excepció està vigent des de divendres, poc abans que el president, Ben Ali, fugís del país després de gairebé un mes de protestes populars que han deixat desenes de víctimes mortals. De fet, la casa de la família de Ben Ali, l'home que durant 23 anys va ostentar el màxim poder a Tunísia, ha estat cremada i saquejada. Els tunisians es passegen per l'interior i en fan fotos.

De la seva banda, les autoritats intenten omplir el buit de poder que ha deixat Ben Ali. Tunísia ja té un nou president interí: és el fins ara cap del Parlament, Fouad Mebazaa, que ha jurat el càrrec i ja ha demanat al primer ministre que formi un govern de coalició que dirigeixi el país fins als comicis. Mebazaa ha dit que conduirà el país fins a les pròximes eleccions sense excloure ningú. Els comicis s'hauran de convocar abans de 60 dies.

Precisament el primer ministre tunisià mantindrà aquest diumenge converses amb els partits de l'oposició per formar un executiu d'unitat nacional. Els opositors, però, han deixat entreveure que la celebració d'eleccions en dos mesos és pràcticament impossible.
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut