Una noia amb una papereta que publicita la secessió en el referèndum al sud del Sudan. (Foto: EFE)
Aquesta votació, iniciada diumenge passat, ha estat un èxit de participació. (Foto: EFE)
Juba

Conclou sense grans incidents la votació del referèndum d'autodeterminació del Sudan del Sud

Aquest dissabte han tancat els centres de votació habilitats per a l'històric referèndum d'autodeterminació de Sudan del Sud, que amb gairebé total certesa desembocarà en la secessió de la regió. Aquesta votació, iniciada diumenge passat, ha estat un èxit de participació i el cap de la missió d'observadors, l'expresident estatunidenc Jimmy Carter, indica que l'abstenció podria ser de només un 10%.

Actualitzat
"Sabem ja que al sud hi ha hagut una mitjana del 90% (de participació) en els centres que hem observat i crec que són representatius", ha declarat Carter als mitjans des de Khartum. Hi ha hagut alguns centres que fins i tot han arribat al 100% de participació.

Una vegada tancats els col·legis, els funcionaris electorals, exhaustos després d'una intensa setmana, treballen ja en el recompte dels vots. "Em sento alleugerit, ja que he estat lluitant per això des de fa vint-i-un anys. N'esperem els resultats oficials, però aquesta nit ho celebrarem", explicava un sud-sudanès, Ayen Deng.

Els resultats definitius i finals s'hauran de donar a conèixer abans del 15 de febrer, però a començament de mes podrien publicar-se les primeres dades. "Per descomptat, hi haurà independència, puc olorar-la", declarava un altre votant, Santino Riek. Fins i tot s'ha marcat ja la possible data de commemoració de la independència: el 9 de juliol.

El mateix Carter també ha reconegut que l'opció de la independència serà probablement la vencedora. "És molt probable que el resultat del referèndum sigui a favor de la secessió", ha afirmat l'expresident nord-americà, tot i que ha demanat que ningú s'anticipi als resultats. En alguns col·legis electorals els vots "han estat gairebé unànimes" a favor de la independència.

Segons l'Acord Integral de Pau, subscrit el 2005 -un pacte que va posar fi a dècades de guerra civil entre el nord àrab i el sud cristià del Sudan-, cal una participació del 60% dels votants registrats per validar la votació, percentatge al qual es va arribar dimecres, en tan sols quatre dies de referèndum, segons la comissió electoral.

Carter ha indicat a més que la votació probablement ha complert amb els estàndards internacionals i ha assegurat que Khartum acceptarà el resultat. Tot i això, ha reconegut que podria haver-hi protestes al nord quan se sàpiguen els resultats. "Espero que els partits de l'oposició del nord siguin cridats a consultes pel partit del president Al-Bashir i que preparin les esmenes necessàries a la Constitució", ha apuntat.
Anar al contingut