Una cua de desocupats que busquen feina en una oficina de treball
Una cua de desocupats que busquen feina en una oficina de treball
Madrid

Les pèrdues temporals de les empreses no justificaran els acomiadaments objectius

Les pèrdues econòmiques de les empreses que siguin "cojunturals" no serviran per justificar els acomiadaments objectius, amb indemnitzacions de 20 dies per any treballat. Així consta en un esborrany del reglament de la reforma laboral a què ha tingut accés l'agència EFE i que el govern espanyol ha remès als sindicats perquè l'estudiïn. Aquesta qüestió s'afegeix a d'altres que ara mateix estan sobre la taula en les negociacions que duen a terme l'executiu de Zapatero i els sindicats i que s'han ampliat amb interlocutors i temes.

Actualitzat
Les empreses hauran de justificar pèrdues econòmiques estructurals, és a dir, continuades i no merament temporals, per tal de reduir la plantilla amb acomiadaments objectius, que tenen una indemnització de 20 dies d'indemnització per any treballat.

Aquesta és de moment la intenció del govern espanyol, que ho ha plasmat en l'esborrany del reglament de la reforma laboral que ha lliurat a CCOO i UGT perquè l'analitzin. L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero es va comprometre a pactar amb els sindicats el desenvolupament de la reforma laboral que finalment va aprovar unilateralment el govern espanyol i que després va validar el Congrés.

Aquest esborrany concreta i suavitza un dels aspectes més polèmics de la reforma laboral. Els empresaris hauran d'aportar els resultats dels dos darrers exercicis auditats, els comptes provisionals i els criteris d'estimació de les pèrdues, entre altres informacions, per justificar que les pèrdues són continuades en el temps i posen en perill la viabilitat de l'empresa.

Els sindicats no s'han pronunciat de moment perquè consideren que on ho han de valorar és en el marc de la negociació amb el govern espanyol. Tot i amb això, han dit que un reglament "no canvia la llei".

A més de la regulació de l'acomiadament, el govern espanyol i els sindicats tenen sobre la taula altres qüestions com ara la reforma de les pensions o la negociació col·lectiva, unes reformes que el president Zapatero es va comprometre a enllestir "amb consens o sense". Tot i aquesta advertència del cap de l'executiu, els màxims líders d'UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, que aquest dijous han passat per "El matí de Catalunya Ràdio", han descartat de moment una vaga general pel gener perquè hi veuen "voluntat d'acord". Les parts han consensuat obrir les negociacions amb altres actors, com ara la CEOE -ara amb un nou líder, Joan Rosell- i intentar buscar el que anomenen un "pacte social".
Anar al contingut