Madrid

La renovació de quatre magistrats enceta una nova etapa al Tribunal Constitucional

El Tribunal Constitucional espanyol comença una nova etapa amb l'arribada dels quatre magistrats designats pel Senat, que renoven parcialment el tribunal. Tots quatre van jurar i promès el seu càrrec davant el rei aquest dimarts i aquest matí prenen possessió del càrrec. El Senat va acceptar els noms dels quatre nous magistrats l'1 de desembre passat, amb gairebé tres anys de retard respecte de la finalització del mandat, que data de finals del 2007, dels quatre membres del tribunal que ara han estat destituïts. D'aquesta manera, la renovació implica la sortida de l'actual presidenta del TC, María Emilia Casas, pertanyent al sector progressista, i dels conservadors Guillermo Jiménez, Jorge Rodríguez-Zapata i Vicente Conde.

Actualitzat
Els quatre nous magistrats que han jurat i promès el càrrec davant del rei a La Zarzuela són l'expresident del Consell General del Poder Judicial Francisco José Hernando, i el catedràtic Francisco Pérez de los Cobos, tots dos proposats pel PP. Els altres dos són els també catedràtics Adela Asúa i Luis Ortega, a proposta del PSOE.  

La nova composició del tribunal, que trenca l'equilibri de forces en favor del sector progressista, haurà d'afrontar la resolució dels recursos del PP contra el matrimoni homosexual i la llei de l'avortament. A més, l'òrgan seguirà estan format per onze membres, ja que continua sense cobrir-se la plaça del magistrat Roberto García-Calvo, mort l'any 2008.

La renovació hauria estat més gran si populars i socialistes també haguessin pactat els altres quatre magistrats que ha de designar el Congrés. Aquest acord no s'ha tancat i la renovació prevista queda pendent. Cal recordar que alguns dels magistrats del Constitucional estaven en funcions des del 2007.


Anar al contingut