Tallinn

Estònia, la primera exrepública soviètica de l'euro

Des d'aquest dissabte Estònia ja forma part de l'eurozona. Les botigues han començat a canviar els preus en corones pels nous, en euros, i ja són moltes les persones que fan cua davant dels caixers automàtics per aconseguir disposar de la nova moneda. Alguns ciutadans però, temen que aquest canvi suposi un increment de preus, com ja ha passat en altres països de la Unió.

Actualitzat
Estònia estrena aquest 1 de gener any i moneda. Per primera vegada aquesta exrepública soviètica utilitza l'euro i, d'aquesta manera, culmina el seu gir cap a Occident després de la caiguda de la Unió Soviètica, ara fa vint anys.

Por que s'incrementin els preus


A Estònia hi viuen prop d'un milió tres-centes mil persones, i tot i que gairebé la meitat dels estonians són partidaris de l'euro, hi ha una forta oposició a la nova moneda pel temor que hi hagi una escalada de preus dels productes bàsics. Un fet que preocupa els habitants del país més petit i també més pobre de la Unió Europea. Durant les dues primeres setmanes de l'any la corona estoniana i l'euro circularan en paral·lel. Un euro es canviarà a 15,6466 corones estonianes.

De moment, Estònia és dels pocs països que compleix un dels requisits bàsics per pertànyer a la Unió Europea: té un dèficit inferior al 3%, un requisit que actualment compleixen pocs països, ni tan sols Alemanya o França, arran de la crisi i la dèbil situació de la moneda única.

Per això, cada vegada més són les veus que demanen la desaparició de l'euro, tant per part dels governants i el poble. Precisament aquesta setmana a Alemanya un sondeig va constatar que la meitat dels alemanys no voldria continuar amb l'euro. En canvi, Angela Merkel, en el discurs de Cap d'Any, en va fer una defensa aferrissada.

Igual que Sarkozy a França: el president de la república està d'acord amb la seva continuïtat ja que creu que "l'aïllament de França seria una bogeria" però també afectaria la globalitat d'Europa: "La fi de l'euro seria també la fi d'Europa". Sarkozy ha defensat la seva posició sobre la moneda i ha dit que s'oposarà amb totes les seves forces "a aquest pas enrere, que acabaria amb seixanta anys de construcció europea que han portat la pau i la fraternitat al nostre continent".

El 17è país de l'eurozona

Estònia és el país número 17 de l'eurozona i la primera de les exrepúbliques soviètiques que adopta la moneda comunitària.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut