2. Manual d'ús

2.1.1.6.1.1.2.2. Titulars radiofònics

Ràdio

En els titulars destaquem la idea principal de la informació o anunciem les novetats de manera sintètica, directa i inequívoca. Els titulars s’han d’entendre de manera immediata i no poden establir o deixar entreveure conclusions que després no es desenvoluparan a la notícia.

Evitem incloure en els titulars elements no reconeixibles de manera immediata, com ara noms de persona, de lloc, d’entitat o sigles poc conegudes. Tampoc no han de contenir un excés de dades ni xifres complexes.

Més »

En els titulars evitem els conceptes que no pugui entendre tothom fàcilment, ja que no hi ha espai per acompanyar-los d’una explicació. Així, no hi han d’aparèixer paraules o expressions d’àmbits molt reduïts, com ara tecnicismes o cultismes. 

Si en els titulars ens hem de referir a noms de persona, de lloc o d’entitats poc coneguts, els podem completar amb la qualitat que els fa rellevants en la informació o els podem explicar amb alguna referència entenedora. Per exemple, podem dir Rodríguez Zapatero sense acompanyar-lo del càrrec (no cal que diguem el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero), però haurem de presentar els candidats polonesos a la presidència del seu país.

 

   

YARÒZUAF KATXÍNSHKI substituirà el seu germà bessó com a candidat ultraconservador a les eleccions presidencials poloneses del 20 de juny. Els sondejos apunten a una victòria del candidat rival, BRONÍZUAF KOMORÒFSKI.

[noms transcrits. Grafies en llengua escrita: Jaroslaw Kaczynski, Bronislaw Komorowski]

YARÒZUAF KATXÍNSHKI substituirà el seu germà bessó com a candidat ultraconservador a les eleccions presidencials poloneses del 20 de juny. Els sondejos apunten a una victòria del president en funcions, el liberal de centredreta BRONÍZUAF KOMORÒFSKI.

[noms transcrits. Grafies en llengua escrita: Jaroslaw Kaczynski, Bronislaw Komorowski]

  

Per regla general, formulem els titulars amb verb, preferentment en afirmatiu. Fem servir expressions directes i evitem les frases subordinades i les perífrasis innecessàries. Procurem no caure en incoherències expressives i ens assegurem que el temps verbal dels titulars és adequat a la situació i al moment que es descriu, amb preferència pel present (declara), el perfet (ha declarat) i el futur (declararà), que remarquen l’actualitat.

  

     
Subordinades innecessàries Kènia anuncia que deixarà de jutjar els pirates capturats a l’oceà Índic per les forces europees desplegades a la zona. Kènia deixarà de jutjar els pirates capturats a l’oceà Índic per les forces europees desplegades a la zona.
Perífrasis innecessàries Deu dies després del vessament tòxic a Hongria, avui està previst que torni a entrar en funcionament la fàbrica d'alumini que el va provocar. Deu dies després del vessament tòxic a Hongria, avui tornarà a funcionar la fàbrica d’alumini que el va provocar.
Incoherència entre el verb i l’adverbi Avui, el president de l’Inter, Massimo Moratti, diu que la campanya blaugrana vol pressionar l’àrbitre.

Avui, el president de l’Inter, Massimo Moratti, ha dit que la campanya blaugrana vol pressionar l’àrbitre.

El president de l’Inter, Massimo Moratti, diu que la campanya blaugrana vol pressionar l’àrbitre.