Manual d'ús

2.4.6.1.3.1. Les inicials en els textos orals

Escrivim sencers els noms propis, sense reduir-los a inicials, per evitar errors o vacil•lacions durant la lectura.

   
Aquest matí parlarem amb el filòsof J.-M. Terricabras. Aquest matí parlarem amb el filòsof Josep-Maria Terricabras.

Alguns noms concrets són més coneguts per les inicials que pel nom complet. En aquest cas, els podem designar amb les inicials, que diem en català.

 
J. V. [JÒTa VÉ] Foix (Josep Vicenç Foix)
J. K. [JÒTa KÀ] Rowling (Joanne «Jo» Rowling)

Les inicials amb què la policia sol identificar l’autor o la víctima d’un delicte són sobreres en els textos orals, no aporten dades d’interès. Les substituïm per fórmules més naturals i explicatives que respectin la presumpció d’innocència.

Notícia d'agència Text oral
El presumpte autor del cop d’ampolla al porter de l’Athletic de Bilbao al camp del Reial Betis, C. P. R., ha quedat avui en llibertat després que la seva dona va dipositar una fiança de 3.000 euros, encara que el fiscal li va imputar un delicte de lesions amb ús de mitjans perillosos, amb una pena de fins a 5 anys de presó. L’home acusat d’haver llançat una ampolla al porter de l’Athletic de Bilbao ha quedat en llibertat després de pagar una fiança de 3 MIL euros. El fiscal li imputa un delicte de lesions amb ús de mitjans perillosos, castigat amb una pena de fins a cinc anys de presó.

No identifiquem els menors amb inicials. Ens hi referim pel nom de pila, real o fictici, o fent servir altres fórmules que respectin el dret a la intimitat.

   
Els pares de M. C. demanen que es faci justícia. Els pares de la nena morta demanen que es faci justícia.
Els pares de Maria demanen que es faci justícia.
TEMES:
LlenguaLlenguatgeQualitatMaterial informatiuRigor
Anar al contingut