2. Manual d'ús

2.1.1.6.1.1.2.1. Els textos

Ràdio

Les notícies radiofòniques estan condicionades pel poc temps de què disposem per explicar la informació i pel fet que l’audiència no pot retrocedir si no li ha quedat clara alguna idea o no l’ha poguda retenir. Per això, les peces informatives han de ser clares i sintètiques i han d’estar ben estructurades. Les notícies han d’incorporar només els aspectes més significatius de la informació, ja que si contenen un excés de dades són difícils d’entendre i retenir.
 
Abans de començar a escriure convé saber què volem dir, com ho voldríem explicar, quant de temps tenim i en quin espai s’inclourà la peça que elaborem. Una notícia té una idea principal, que respon als nostres criteris de selecció de la informació i que es pot complementar amb idees secundàries.
 

Més »

Les notícies poden ser simples o bé estar formades per entradeta i cos, poden tenir només text, o text i documents sonors. En les notícies simples, presentem la informació amb una estructura jerarquitzada i introduïm les dades per ordre d’importància. En les notícies amb entradeta, obrim la informació amb la idea principal o l’element més nou i sovint hi aportem elements de contextualització i interpretació. El text i els talls de veu s’han de complementar adequadament, amb coherència i sense duplicacions innecessàries.

   

EDITOR: La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha afirmat que no seria bo un pacte pel pacte sense canviar la política de Zapatero.

REDACTORA: María Dolores de Cospedal ha afirmat que no seria bo un pacte pel pacte sense canviar la política de Zapatero. Sentim-la.

TALL DE VEU: Desde luego, no sería nada bueno un pacto por el pacto sin cambiar la política de Zapatero.

EDITOR: La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha parlat de la dificultat de fer un pacte amb el PSOE.

REDACTORA: La dirigent del PP ha afirmat que les condicions per a aquest pacte no són favorables.

TALL DE VEU: Desde luego, no sería nada bueno un pacto por el pacto sin cambiar la política de Zapatero.

 

La informació que oferim no ha de contenir contradiccions. Per exemple, si apliquem a algú la presumpció d’innocència, l’hem de mantenir durant tota la informació.

 

   
Els Mossos d’Esquadra han detingut un noi menor d’edat acusat de matar la seva mare al seu domicili al barri de la Verneda de Barcelona. El noi va tenir una forta discussió amb la seva mare, va agafar un ganivet i la va matar. Els Mossos d’Esquadra han detingut un noi menor d’edat acusat de matar la seva mare al seu domicili al barri de la Verneda de Barcelona. La policia creu que el noi va tenir una forta discussió amb la seva mare, va agafar un ganivet i la va matar.

 

Ajustem cada notícia a la durada que té assignada per no desequilibrar tot l’espai informatiu i la revisem, un cop redactada, per assegurar-nos que no hi ha errors.