2. Manual d'ús

2.4.4.2.1. Coherència del text

Redactem els textos amb coherència, de manera que no hi hagi cap discontinuïtat que pugui dificultar la comprensió per part de l’audiència. En un text ben construït, les frases se succeeixen sense trencaments.

 

   
Avui continuen les declaracions dels testimonis del tiroteig que hi va haver en uns gran magatzems de Phoenix. Divendres ho van fer les deu persones que eren a la gasolinera del centre comercial. Avui continuen les declaracions dels testimonis del tiroteig que hi va haver en uns gran magatzems de Phoenix. Divendres van declarar les deu persones que eren a la gasolinera del centre comercial.
Aquest cap de setmana, milers de iemenites han sortit al carrer a Sanà. Els manifestants han paralitzat la capital del país per exigir la caiguda del règim. Aquest cap de setmana, milers de ciutadans del Iemen han sortit al carrer a Sanà. Els manifestants han paralitzat la capital del país per exigir la caiguda del règim.

 

En el primer cas, la falta de coherència consisteix en el fet que s’introdueix “ho van fer” pensant en un antecedent, “declarar”, que realment no hi és. En el segon es fa referència a un país del qual no s’ha parlat, perquè el referent era un gentilici. Dins de les oracions i del text, respectem els paral·lelismes i la simetria entre els termes relacionats.

 

   
La reunió ha estat important no tant pel que s’hi ha decidit sinó perquè hi ha hagut unanimitat.

La reunió ha estat important no tant pel que s’hi ha decidit com perquè hi ha hagut unanimitat.

La reunió ha estat important no pel que s’hi ha decidit sinó perquè hi ha hagut unanimitat.

Tant Joan Puig, pels veïns, i Maria Casas, per l’Ajuntament, han aprovat el projecte. Tant Joan Puig, pels veïns, com Maria Casas, per l’Ajuntament, han aprovat el projecte.
Per una banda, els blaugranes saben que han de guanyar el partit. I els madridistes no es poden permetre una altra jornada en blanc. Per una banda, els blaugranes saben que han de guanyar el partit. Per l’altra, els madridistes no es poden permetre una altra jornada en blanc.

 

Igualment, vigilem la concordança entre el subjecte i el verb, sobretot quan hi ha elements intercalats i amb les frases de relatiu.

 

   
La ministra, juntament amb el conseller del sector, han firmat el traspàs de competències. La ministra, juntament amb el conseller del sector, ha firmat el traspàs de competències.
Aquest és un dels carrers que ha quedat tallat a causa de la fuita de gas. Aquest és un dels carrers que han quedat tallats a causa de la fuita de gas.
I, en el partit d’ahir, el festival de triples de les jugadores gallegues van acabar de complicar-ho tot. I, en el partit d’ahir, el festival de triples de les jugadores gallegues va acabar de complicar-ho tot.
La falta de visibilitat per la tempesta de neu i per la boira van ser les causes de l’accident. La falta de visibilitat per la tempesta de neu i per la boira va ser la causa de l’accident.