Manual d'ús

2.4.4.5.2. Elisions, pronoms, sinònims i sobreentesos

Per evitar repeticions no volgudes disposem de diversos recursos estilístics, com ara l’elisió.

RepeticióElisió
  
Convergència i Unió, amb sis regidors, ha anunciat que mirarà d’arribar a un acord amb els tres regidors d’Esquerra.Convergència i Unió, amb sis regidors, ha anunciat que mirarà d’arribar a un acord amb els tres d’Esquerra.

Els pronoms febles també ens serveixen per evitar repeticions innecessàries i permeten prescindir de termes comodí com ara qüestió o tema.

RepeticióÚs de pronoms
  
Li pren la pilota, es desfà de quatre rivals, i passa la pilota.Li pren la pilota, es desfà de quatre rivals, i la passa.
Els usuaris de l’autobús demanen que torni a l’horari anterior. La setmana que ve l’Ajuntament i l’empresa de transport parlaran de la qüestió amb dades exactes damunt la taula.Els usuaris de l’autobús demanen que torni a l’horari anterior. La setmana que ve l’Ajuntament i l’empresa de transport en parlaran amb dades exactes damunt la taula.

Per evitar repeticions també recorrem als sinònims, però tenint present que no totes les paraules tenen un sinònim i que poques vegades són intercanviables en tots els contextos. Si amb una elisió o amb un pronom podem evitar fàcilment la repetició, en general no recorrem a un sinònim.

SinònimElisió / Pronom
  
Convergència i Unió, amb sis regidors, ha anunciat que mirarà d’arribar a un acord amb els tres edils d’Esquerra.Convergència i Unió, amb sis regidors, ha anunciat que mirarà d’arribar a un acord amb els tres d’Esquerra.
Li pren la pilota i passa l’esfèrica.Li pren la pilota i la passa.

Si en un text ens hem de referir més d’una vegada a la mateixa cosa, en la primera referència fem servir la denominació principal ?la paraula més precisa, habitual i fàcilment comprensible per designar el concepte? i reservem els sinònims com a alternatives secundàries.

No substituïm de manera exclusiva la denominació principal per sinònims parcials, més genèrics o menys comprensibles, ni els fem servir en la primera referència.

  
A Perpinyà, dues persones han mort en un aterratge d’emergència a l’aeroport. A l’aparell sinistrat hi anaven sis persones.A Perpinyà, dues persones han mort en un aterratge d’emergència a l’aeroport. A l’helicòpter sinistrat hi anaven sis persones.

Fem servir els sinònims amb propietat. Vigilem amb els matisos valoratius que introdueixen alguns sinònims parcials. Una cosa és ha dit, ha declarat o ha afirmat i una altra ha reconegut o ha confessat.

Mirem de no fer servir ni com a terme principal ni com a sinònim denominacions tòpiques que ens allunyen de la naturalitat o que dificulten la comprensió.

  
el bitllet verd nord-americàel dòlar
l’inquilí de la Casa BlancaBarack Obama
el president dels Estats Units

Evitem fer servir denominacions secundàries basades en sobreentesos excessius. No donem per descomptat que tothom sap el mateix. Ajustem els sobreentesos al context.

  
El mag de Cupertino es retira per una malaltia.Steve Jobs, cofundador de l’empresa Apple, es retira per malaltia.
El Suprem decideix que els ciutadans poden ser indemnitzats pels retards de l’Alt Tribunal.El Suprem decideix que els ciutadans poden ser indemnitzats pels retards del Tribunal Constitucional.
Sandro Rosell diu que encara no s’han assegut a parlar de la renovació del de Santpedor.Sandro Rosell diu que encara no s’han assegut a parlar de la renovació de Pep Guardiola.
El tenista de Manacor no ha pogut guanyar Federer.Nadal no ha pogut guanyar Federer.

Si fem servir designacions diferents com a equivalents, proporcionem la informació necessària per evitar cap confusió.

  

JARC denuncia que els escorxadors no respecten el preu del conill que fixa la llotja.

Així, el sindicat agrari diu que els productors perden uns 40 cèntims per quilo respecte al preu de cost.

El sindicat agrari JARC denuncia que els escorxadors no respecten el preu del conill que fixa la llotja.

Així, el sindicat diu que els productors perden uns 40 cèntims per quilo respecte al preu de cost.

L’expresident nord-americà Jimmy Carter serà dijous que ve a Barcelona per rebre el Premi Internacional Catalunya, que li ha atorgat la Generalitat. El premi Nobel de la Pau rebrà aquest guardó per la seva trajectòria en defensa dels drets humans arreu del món.L’expresident nord-americà, i premi Nobel de la Pau, Jimmy Carter serà dijous que ve a Barcelona per rebre el Premi Internacional Catalunya, que li ha atorgat la Generalitat. Carter rebrà aquest guardó per la seva trajectòria en defensa dels drets humans arreu del món.

En la informació, limitem l'ús de sobrenoms com a sinònims secundaris i evitem fer servir sobrenoms que tinguin connotacions valoratives.

  
La Fiscalia de Milà demanarà avui portar a judici de manera immediata el primer ministre italià, Silvio Berlusconi. Els fiscals acusen Il Cavaliere d’abús de poder i de prostitució de menors.La Fiscalia de Milà demanarà avui portar a judici de manera immediata el primer ministre italià, Silvio Berlusconi. Els fiscals l’acusen d’abús de poder i de prostitució de menors.
El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, acusa la magistratura de Milà d’actuar amb ànims subversius. El premier podria ser jutjat per la via ràpida per abús de poder i prostitució de menors. El partit del Cavaliere contraataca i en un comunicat denuncia que la Fiscalia vol decidir la sort d’Itàlia amb una sentència en lloc de fer-ho amb els vots dels ciutadans.El primer ministre italià, Silvio Berlusconi, acusa la magistratura de Milà d’actuar amb ànims subversius. El premier podria ser jutjat per la via ràpida per abús de poder i prostitució de menors. El partit de Berlusconi contraataca i en un comunicat denuncia que la Fiscalia vol decidir la sort d’Itàlia amb una sentència en lloc de fer-ho amb els vots dels ciutadans.
TEMES:
RigorQualitatMaterial informatiuLlenguatgeLlenguaEstigmatització
Anar al contingut