Manual d'ús

2.4.4.7.2. Arrodoniment de quantitats

Reservem les xifres precises i complexes per al suport gràfic i en general les arrodonim en el discurs oral. En l’arrodoniment no distorsionem les quantitats i, si cal, indiquem que hem arrodonit la xifra.

  Televisió Ràdio Mitjans interactius
Solució sonora Espanya continua sent l’estat europeu amb la taxa més alta d’atur, amb prop del 21 per cent. La mitjana europea no arriba al 10 per cent. Holanda té la taxa més baixa, amb el quatre i mig per cent. A Alemanya tenen prop del 7 per cent i a França, el 10 per cent.  
Solució gràfica

Holanda 4,4%

Alemanya 6,7%

Unió Europea 9,6%

França 10,0%

Espanya 20,7%

  Espanya continua sent l’estat europeu amb la taxa més alta d’atur, amb el 20,7%, el doble de la mitjana europea, que és del 9,6%. El país amb una taxa més baixa és Holanda, amb el 4,4%. A Alemanya és del 6,7% i a França, del 10%.

La quantitat arrodonida pot acompanyar la xifra exacta. Amb la reiteració afavorim la comprensió.

   
La despesa total va augmentar un 5,42 per cent. La despesa total va augmentar prop d’un cinc i mig per cent, concretament un 5,42 per cent.

Si cal, convertim la xifra a una unitat inferior o superior.

   
un euro amb 55 cèntims un euro i mig
fa disset mesos fa un any i mig

Fem servir, quan convé, numerals col·lectius (una vintena, un centenar, un miler...).

   
Hi han assistit 103 militants. Hi han assistit un centenar de militants.

Hi ha informacions que no permeten l’arrodoniment.

   
En el naufragi de “L’Oca” hi han mort una vintena de jubilats francesos. En el naufragi de “L’Oca” hi han mort 21 jubilats francesos.
El novembre tanca amb l’euríbor a l’1 i mig per cent, tres dècimes superior al del mateix mes de l’any passat. D’aquesta manera encadena vuit mesos seguits de pujades des del març, quan es va situar a l’1,20 per cent i va marcar el mínim històric. El novembre tanca amb l’euríbor a l’1,54 per cent, tres dècimes superior al del mateix mes de l’any passat. D’aquesta manera encadena vuit mesos seguits de pujades des del març, quan es va situar a l’1,21 per cent i va marcar el mínim històric.
TEMES:
RigorQualitatMaterial informatiuLlenguatgeLlengua
Anar al contingut