Anar a la navegació principal
Il·lustradors

Marta Costa

Els habituals ja sabeu que un dels punts constants d'aquest blog és la fascinació pel treball que fan els il·lustradors. Sortosament, la seva feina va

Els habituals ja sabeu que un dels punts constants d'aquest blog és la fascinació pel treball que fan els il·lustradors. Sortosament, la seva feina va assolint de manera progressiva el reconeixement que es mereix però encara queden una mica lluny de ser considerada fonamental en tota l'estructura de la literatura infantil i juvenil i cada vegada amb més força a la dels adults.A casa nostra podem estar contents ja que disposem d'un elenc d'il·lustradors i d'il·lustradores que és una autèntica meravella, creadors dotats de geni, imaginació i una brillantor que fa que els seus treballs tinguin vida pròpia. Diferents tècniques, diferents estils i un objectiu comú, fascinar i atrapar el lector.
Qui ho aconsegueix plenament és la convidada d'avui, la Marta Costa Virgili. Nascuda a prop de Barcelona va créixer en una família d'artistes i això, molt probablement ja la va marcar de manera genètica i també ambiental. Es recorda jugant amb un llapis i amb una cuina petita.De mica en mica va anar augmentant l'interès pels colors i deixant la cuina però sense abandonar-la del tot. Va estudiar disseny gràfic a la universitat i va treballar en aquest camp durant 17 anys fins que un dia va decidir deixar-ho tot i perseguir el seu somni més o menys secret. Es va llicenciar en il·lustració i l'any 2008 arribava el primer encàrrec.
Des d'aleshores, feliç de convertir la seva passió en la seva feina, no ha parat ni un moment: llibres publicats a Catalunya, a l'Estat espanyol, al Regne Unit, a Corea, a Alemanya, als Estats Units i s'ha convertit en una cotitzada autora internacional, arribant fins i tot a responsabilitzar-se del text d'algunes de les seves històries, tot i que confessa que això es podria considerar un accident i que s'estima més treballar il·lustrant les històries d'altres autors. Aquí ha treballat amb Cinta Arasa, Maria Ayguadé o Elisa Ramon, entre d'altres.Enmig de tanta feina, entre llibres d'educació i de literatura, es veu que tampoc no és estrany trobar-la ballant country, prenent el te amb els amics, nedant o cuidant el seu jardí, unes activitats que no fan altra cosa que fer-la més humana, més social i més amant de la bellesa que incorpora sempre als seus dibuixos.
Les seves il·lustracions són picades d'ullet imaginatives i magnètiques. cada imatge és quasi com aturar el temps, com fer que la història que estàs llegint s'aturi durant uns instants i et permeti veure els protagonistes en acció, saber com són, que fan i quasi com pensen i com actuen.Les imatges de la Marta són d'una solides inqüestionable, petits retalls de vida, tota la vida que hi ha als llibres que il·lustra convertida en fragments particulars, en retalls que resumeixen a la perfecció la trama, la personalitat, el tarannà dels personatges. Si les contemples amb atenció, dedicant-hi el temps que demanen, és fàcil veure que no són gens estàtiques. Al seu interior i a la seva pell hi bull la vida i és fàcil imaginar-te-les en moviment, transmetent alegria i emocions. Sí, segur que a grans i a petits ens encanta llegir aventures, interioritzar-les i viure-les, però també és fàcil imaginar que una il·lustració de la Marta resulta ideal a l'hora de construir un tot, de bastir el relat final en tota la seva complexitat i fer-lo rodó, sòlid i contundent.
I, a més d'aquesta vida, també es capaç d'injectar-hi tendresa, encant i fascinació i convertir cada imatge en una petita abraçada d'aquelles que reconforten, que són com una manta suau a la vora d'una llar de foc en ple mes de gener. I posats a pensar-hi, és un mèrit i un do tenir la virtut de sintetitzar i d'enriquir els elements d'una història amb un dibuix carregat de complicitats i d'alegria.
Així doncs, l'infant que es trobi un llibre de matemàtiques il·lustrat per Marta Costa, segur que el trobarà molt menys feixuc. La Marta té una pàgina web i un compte d'instagram on podreu admirar amb més detall els seus meravellosos dibuixos.
Anar al contingut

Jordi Cervera

Vaig néixer a Reus, un fet que, segons expliquen algunes veus (totes reusenques) ja és un mèrit; vaig començar molt aviat a llegir i anys més tard a treballar de periodista i a escriure per plaer, és a dir, per vici. A hores d'ara no tinc gaire clar si he après a fer mínimament bé cap de les tres coses i per aquest motiu tampoc no puc garantir que aquestes pàgines arribin en algun moment a ser sòlides i unitàries. Però ja se sap, les tombarelles mentals, encara que siguin al ciberespai, ja el tenen aquest perill afegit. Sort!

Cerca posts del blog
Últims posts