Els casos de Sergi Roberto i Ansu Fati exemplifiquen la nova metodologia implantada per l'staff de Xavi Hernández
Els casos de Sergi Roberto i Ansu Fati exemplifiquen la nova metodologia implantada per l'staff de Xavi Hernández
Barça

Zero lesions al Barça: les claus que expliquen com s'ha buidat la infermeria

Tres branques d'actuació, l'arribada de professionals de referència i canvis en la rutina, entre les raons de la bona salut del vestidor blaugrana

Redacció Esport3Actualitzat

El 6 de novembre del 2021, Xavi tornava al Camp Nou com a entrenador. Arribava amb la missió urgent de revertir la mala dinàmica de resultats, però una altra de les prioritats que es va marcar va ser acabar amb la plaga de lesions que minava el potencial de l'equip. Quan arriba, es troba un equip que ha tingut 23 lesions, 11 de les quals musculars. La recepta que aplica de forma immediata és la renovació dels serveis mèdics del club.

Un any després se'n recullen els fruits: el Barça 2022-23 no ha tingut cap lesionat. Les claus s'han de trobar en la forma com s'organitza l'equip que lidera el tècnic de Terrassa per controlar el risc de lesions. Rut Vilar va detallar els tres pilars de l'èxit a LaTdT de Catalunya Ràdio:

  • Pilar mèdic: el doctor Ricard Pruna --una de les primeres peticions de Xavi és el seu retorn dels Emirats-- comanda una àrea bàsica per anticipar els diagnòstics i evitar complicacions en les molèsties.
  • Pilar de preparació física: branca gestionada pel també terrassenc Ivan Torres, ajudant de confiança des de l'etapa qatariana del tècnic.
  • Pilar de fisioterapeutes: aquest departament que lidera Carlos Nogueira, molt valorat al vestidor, ha vist com aquest estiu també hi arribaven "fitxatges". Els físios de l'equip han passat de 4 a 7. Més ulls per detectar problemes i més eficiència per tractar uns futbolistes a qui no sempre agrada esperar el seu torn de massatges.

En aquest sentit, també ha estat benvinguda la contractació com a assessor extern del club de Raúl Martínez, prestigiós osteòpata i fisioterapeuta de la Federació Espanyola. Va ser especialista de confiança d'Iniesta, Henry o Touré Yaya.

Prevenció i convivència

La nova estructura també s'ha vist reforçada per la implantació d'una nova rutina, basada en la convivència, que facilita la comunicació entre els membres de la plantilla i l'staff. L'equip ha recuperat la jornada completa que s'havia perdut amb Ernesto Valverde: cal travessar la porta de la Ciutat Esportiva una hora i mitja abans de l'inici de l'entrenament, esmorzar junts, entrenar i dinar plegats. Abans i després de cada entrenament, a més, es fan treballs específics de força al gimnàs amb la prescripció dels físios. A les 16 h tots cap a casa.

Tres casos de jugadors amb un passat recent marcat per les lesions exemplifiquen la manera de treballar d'enguany. Un és el de Sergi Roberto. Al primer avís que es va tenir que el reusenc notava molèsties als adductors, se'l va posar en observació reservant-lo contra Cadis, Bayern i Elx. L'altre és el d'Ansu Fati. Com ha explicat Xavi, amb el davanter s'està anant amb molt de compte, seguint un pla progressiu que l'ajudi a assolir el seu màxim nivell després d'optar per un tractament sense quiròfan. I l'últim és Dembélé, sa des de fa un any després d'un llarg calvari.

Finalment, també s'apunta una explicació conjuntural. A diferència de fa un any, els cracs han fet vacances, deixant enrere el context de postpandèmia i de grans esdeveniments de seleccions de l'estiu passat que tant mal va fer a un dels fars del joc culer, el canari Pedri. Ara bé, a l'staff no es refien de la calma que es viu a la infermeria blaugrana i miren amb desconfiança l'octubre premundial.

Anar al contingut