Wout van Aert celebra la seva primera victòria al Tour (EFE)
Ciclisme

Wout van Aert s'imposa en una etapa boja

Mikel Landa ha perdut més de dos minuts a la meta d'Albi i també bona part de les seves aspiracions a la classificació general. El gran beneficiat de la situació viscuda és l'Ineos, que ha posat els seus dos líders, Thomas i Bernal, segon i tercer de la general a 1 minut 16 segons de Julien Alaphilippe

Josep CochActualitzat

El belga Wout van Aert ha estat el guanyador de la desena etapa del Tour. Havia de ser una etapa de transició on els esprínters havien de ser els grans protagonistes, però el vent, que ha bufat en el darrer tram de l'etapa, ha provocat una veritable destrossa en bona part dels aspirants a la victòria del Tour més obert dels darrers anys. Per acabar-ho d'adobar, a Mikel Landa, juntament amb Nairo Quintana un dels ciclistes de Movistar candidat a la victòria, una caiguda li ha fet perdre més de dos minuts a la meta d'Albi. La mala sort s'ha acarnissat amb el ciclista basc, que ha vist com un company ha perdut la verticalitat i ha acabat impactant amb ell, que s'ha acabat encastant amb un cotxe que estava aturat a la cuneta. Tot plegat ha passat quan quedaven només 19 quilòmetres per al final. Landa era un dels integrants del grup capdavanter, on estaven la majoria dels favorits. Altres aspirants, com són Thibaut Pinot, Rigoberto Urán i Jakob Fugslang, s'han quedat tallats a conseqüència del vent que ha bufat en la darrera part de la desena etapa. De fet, el vent era l'única preocupació que tenien els ciclistes, ja que l'etapa, una de les més llargues d'aquesta edició, no tenia cap altra dificultat... a priori. Així les coses, amb candidats al triomf a qui el vent ha deixat fora de joc, l'equip Ineos, que sí que estava atent a les circumstàncies, s'ha posat a estirar el grup capdavanter. Fins i tot, un dels seus líders, Egan Bernal, agafava el relleu i posava el grup en filera d'un amb un únic objectiu: treure com més temps millor a rivals directes. I és que això és el Tour de França, i la "Grande Boucle" no sap el que són.

Amb aquesta situació de carrera, el que menys importava era qui seria el vencedor d'aquesta etapa. El que més importava era saber quines diferències hi hauria al final entre els favorits. Els darrers quilòmetres s'han convertit en una veritable cursa de persecució. Però el grup capdavanter tenia les de guanyar, tot i que el grup de Pinot, Fulgsland i Urán s'ha arribat a posar a 12 segons del grup principal. Tot i així, no han pogut arribar a agrupar-se i a partir d'aleshores els segons han començat a caure fins al minut i 39 segons, que és el temps que ha perdut a la meta. El grup de Landa tampoc no ha pogut caçar el grup de Pinot i ha acabat perdent dos minuts i nou segons a l'arribada. La part positiva per a Mikel Landa és que la caiguda no li ha deixat seqüeles físiques i podrà afrontar les etapes de muntanya en plenitud física. No queda tan clar com estarà anímicament després de patir un incident com aquest. La pèrdua de temps de Landa ha deixat ara Nairo Quintana com a líder de l'equip Movistar per lluitar per a la general del Tour. Però també deixarà amb més llibertat de moviments el ciclista basc, i caldrà veure quina serà la tàctica que dissenyaran els d'Eusebio Unzué als Pirineus i els Alps. Això sí, amb aquestes diferències de temps, l'espectacle amb Pinot i Landa a les etapes importants està garantit.

L'etapa s'ha decidit a l'esprint. En el primer grup hi havia tots els especialistes, conscients que se'ls acaben les oportunitats per poder aconseguir victòries d'etapa. Però aquest dilluns els ha sorprès un especialista, en el ciclocròs: Wout van Aert, del Jumbo Visma, equip que està fent un Tour sensacional. El ciclista belga, debutant en la ronda francesa, ha superat en el darrer cop de ronyons Elia Viviani, que s'ha vist superat per mig tubular damunt de la línia d'arribada. Julien Alaphilippe, que un dia més ha estat atent a tot el que passava durant l'etapa, s'ha garantit lluir una jornada més el mallot groc de líder. Si més no se l'ha garantit, gairebé, fins dijous, dia on la muntanya tornarà a agafar el protagonisme al Tour. Dimarts, però, tindran una jornada de descans abans de tornar dimecres per afrontar l'onzena etapa entre Albi i Tolosa de Llenguadoc, de 167 quilòmetres de recorregut.

Anar al contingut