Barça

Valverde assumeix la banqueta del Barça com "el repte més difícil però també el més maco"

El tècnic basc assegura que s'adaptarà a l'estil Barça afegint-hi un toc personal, i agraeix la possibilitat d'entrenar Messi, "el millor jugador que he vist mai sobre un terreny de joc"

Actualitzat

Ernesto Valverde ha començat la seva primera roda de premsa com a tècnic del Barça fent un discurs inicial:

"Vinc d'un club, l'Athletic, que és un club molt especial per a mi, és el club de la meva vida, que és un exemple de compromís, i tots amb els quals hi treballava eren com si fossin de la família. He tancat una etapa i m'agradaria generar aquests vincles també aquí. Sé que pot ser una clau per generar els èxits que es puguin generar.

Si fas un volt pel museu t'adones de la gran responsabilitat que comporta el meu càrrec. Tots els que m'han precedit han fet una molt bona feina, i això fa més gran el repte. Sempre vaig dir que si deixava l'Athletic era per agafar un repte difícil, i aquest és un repte enorme.

Els que m'han precedit han treballat amb un segell comú, l'estil Barça. El conec perquè he treballat aquí; m'he de readaptar, però el meu repte és aprofundir en aquest estil i aportar-hi alguna cosa. Compto amb un equipàs, començant per Messi i Iniesta i molts altres, i el meu repte és ajudar-los perquè aportin el millor que puguin. La missió és transmetre sensacions als socis i seguidors, i també, evidentment, aconseguir resultats".

La roda de premsa d'Ernesto Valverde:

Va costar molt decidir-se? "És cert que en altres moments se m'havia relacionat amb el Barça. Sempre han de coincidir els moments. En aquest cas hem coincidit i el fet de venir ara ve com a conseqüència de la decisió de tancar l'etapa de l'Athletic després de 4 anys. Ja ho tenia pensat. Quatre anys seguits sempre pesen i jo vaig decidir no firmar el cinquè. El Barça necessitava un tècnic, i ja sóc aquí. És un repte apassionant i no m'ho vaig pensar gaire".

Entrenar Messi: "Ara podria qualificar-ho, però encara ho faig des del coneixement perquè encara no l'he entrenat. Per descomptat serà una experiència poder entrenar el millor jugador que he vist mai sobre un terreny de joc. Espero poder gaudir del seu joc i ajudar-lo a millorar o a seguir mantenint el nivell".

Dificultat principal: "Les rodes de premsa seran complicades, suposo. La resta serà entrenar sabent que hi ha molta pressió per guanyar permanentment. Sé que serà així, però és la meva feina. Em dedicaré sobretot a fer que els conflictes afectin poc els jugadors. Segurament hi haurà moltes dificultats ara desconegudes que m'aniré trobant".

Estil: "Jo m'he adaptat al joc i a l'estil de l'equip, que és una referència i ha obtingut èxits. L'estil del Barça per un gran joc col·lectiu, amb grans migcampistes. Hi ha un esquema molt assimilat que és el 4-3-3. Jo no ho considero tan important. Els sistemes s'han de moure i els jugadors es mouen al camp. Tot passa perquè nosaltres portem el control i siguem els que manen al camp".

Iniesta, pendent de renovació: "Considero Iniesta un jugador molt important per a l'equip i per al club, des de tots els punts de vista. Quan parli amb ell l'hi traslladaré"

Canvis a la plantilla? "Acabo d'arribar. És veritat que he parlat amb Robert. Tinc un coneixement de la plantilla però des de lluny. El mercat de l'Athletic no és el mateix que el del Barça. L'anàlisi de la plantilla la farem en el seu moment. Confio plenament en la direcció esportiva del club.

Barça B: "En els equips on he estat m'agrada tancar el meu equip i no interferir gaire en el filial, però sempre he tingut una relació fluida amb els tècnics del filial, sabent que porten els jugadors que estan a punt de fer el salt. Seria important que el filial pugés perquè així jugarien en un campionat més competitiu.

Tres clàssics per començar: "Sí, la temporada començarà fort. És un al·licient important la Supercopa. La rivalitat farà que sigui un partit molt especial. Hi anirem amb la intenció d'aconseguir el títol".

Un vestidor amb estrelles és un repte?: "És una qüestió recurrent, és com una etiqueta que es penja a tots els jugadors. Quan competeixes a gran nivell necessites un gran impuls personal, que a vegades es confon amb un ego desmesurat. Jo no ho veig així. Crec que em trobaré amb un grup de jugadors joves que volen guanyar, que són molt competitius i que faran el millor per a ells i per al seu club".

Reforços: (Robert) "Ernesto acaba d'arribar. Només hem tingut una petita xerrada i en parlarem a fons en els pròxims dies per traslladar-li tota la feina que hem fet des de la secretaria tècnica".

Quan començareu? Encara he de pensar el dia d'inici. Pensàvem començar a partir del 12 de juliol. Però és important que els jugadors vagin entrant en la dinàmica que vulguem. La idea és estar preparats ja per a la Supercopa".

Creus que el trident s'ha de dosificar? "Sobre això haurem d'esperar. Jo sé la incidència que tenen aquests jugadors en la incidència de l'equip i la incidència de jugar de forma continuada. L'important és arribar al punt decisiu de la temporada amb opcions i sobretot amb bon moment d'ànim. És una qüestió de com estàs mentalment. El tema de les rotacions, l'anirem veient amb el temps".

Per on li pots donar una volta més al joc del Barça? "Al final, cada entrenador que ha passat pel Barça ha sigut conscient que ha de continuar un estil en el fons interioritzat per tots, però cadascú ha anat deixant-hi el seu segell personal. El que està clar és que en el futbol s'ha d'anar avançant sempre. Si no, vas enrere".

Privilegis a Neymar: canviaran? "És que no conec els privilegis de Neymar. Ho sento".

Tens detectats els punts de millora del Barça?: "És cert que m'he enfrontat al Barça i hem plantejat maneres determinades de jugar. A vegades ens ha anat bé, i moltes, malament. He de ser curós amb aquesta resposta perquè qualsevol cosa que digués es podria interpretar com una petita crítica a Luis Enrique, que per a mi és un tècnic grandíssim".

Lateral dret: "Aleix Vidal i Sergi Roberto són grans jugadors i estan a l'equip. He d'analitzar-ho tot. Sé que una de les grans virtuts de Sergi Roberto és la polivalència. Aquestes qüestions encara les he d'analitzar amb profunditat".

El repte més important: "Sempre és el que tens al davant. Aquí sento que he de tornar tota la confiança que m'han donat i ja tinc ganes que arribi el moment. Tinc una confiança extraordinària en el que faré. Aquest serà el meu repte més difícil però també el més maco".

El pes del trident: "És un fet que el joc del Barça sempre ha passat per un gran esperit combinatiu, tant a l'atac com en defensa. Sé que el pes d'aquests jugadors és important, sé que l'equip ha d'estar equilibrat. Hem de trobar la fórmula perquè l'equip jugui rodó".

Tres porters són necessaris?: "Bé, esperarem a prendre les decisions més endavant. És clar que hem de tenir porters de garanties. Cal que esperem el Barça B, però el Barça ha de tenir previst qualsevol contratemps. Pel que fa a rotacions segons les competicions, s'ha de mirar".

Com veus Luis Suárez, centrat al mig? "És un davanter que acostuma a marcar gols, la qual cosa està molt bé. Té la virtut de poder bascular i aparèixer per qualsevol flanc. Participa en el joc de combinació i al mateix temps és un home gol. Esperem que continuï així".

El fet que el Barça no hagi guanyat la Lliga li dona més pressió? "És cert, però acaba de guanyar la Copa del Rei i també la Supercopa. Cada any ha guanyat títols. No es pot guanyar sempre, tot i que la nostra intenció és guanyar totes les competicions que puguem."

Des de dins i des de fora, què és el que més t'ha agradat de l'estil Barça? "El que més m'ha agradat sempre és que el Barça aconsegueix les coses a través del joc. No especula, treballa pel que vol. No espera que les coses li arribin. El joc del Barça agrada a tothom i d'aquí l'èxit a escala mundial. Els partits al Camp Nou es fan llargs per al rival. El Barça normalment recupera la possessió de la pilota, no deixa respirar el rival. Si pressiones a dalt, concedeixes espais i allà també són letals. Jo ho he patit i ara espero gaudir-ho i fer patir els altres."

Soroll mediàtic: "En clubs com el Barça el soroll mediàtic és habitual. A les coses que puguin passar se'ls dona una gran transcendència. Pel que fa als entrenadors, sabem el que és, sabem que som els pares de les derrotes, però quan assumeixo el càrrec sé que això hi està inclòs".

Qui l'ha influït més com a entrenador?: "N'he tingut molts: Cruyff, Clemente, Heynckes, Irureta... segurament me'n deixo molts. Però també conec la feina de Luis Enrique o Guardiola. Al final agafes coses una mica de cadascun per agafar el teu propi estil. Hi ha molta gent en qui fixar-se".

Messi: "És un jugador determinant jugui on jugui, i veurem quan l'entrenem quines són les millors opcions. Hem d'estudiar-ho tot. No em preocupa que encara no hagi renovat perquè tothom és optimista respecte a la seva renovació. Crec que l'objectiu és que Leo sigui feliç aquí".

La porta amb el teu nom al camp de l'Espanyol ha generat polèmica: "Sóc un professional. He intentat donar-ho tot en els clubs on he estat i sobre altres qüestions no em puc pronunciar"

Com aconseguir mantenir resultats i bon joc alhora?: "Sempre hi ha ansietat per aconseguir resultats en un club com el Barça i quan no ho fas sempre apareixeran crítiques, algunes amb sentit i d'altres, sense. Forma part del paisatge, jo ho entenc. És una qüestió que s'ha d'assumir i, independentment que hi hagi partits més brillants o menys, jo no considero que l'etapa de Luis Enrique s'hagi allunyat de l'estil Barça".

Esperes repetir a Barcelona el bon record que has deixat a l'Olympiacos? "Va ser una etapa molt especial per a mi. Ni sabia on anava quan hi vaig anar i vaig acaba quedant-m'hi tres anys i descobrint un país meravellós amb gent molt generosa. Si la gent de l'Olympiacos ara és una mica del Barça, me n'alegro".

Quina diferència amb el Valverde que va arribar a la final de Glasgow? "Ara tinc més canes, he guanyat experiència, he mirat de polir aquells defectes que creus que tens. Quan comences tot et sembla més fàcil i amb el temps veus que les coses són més relatives"

Creies que ja se t'havia escapat el tren del Barça? "Quan arriben oportunitats com entrenar grans equips mai saps quan es pot aconseguir o si tornarà a passar, però no ho he lamentat en el temps. Quan he pres la decisió de continuar a l'Athletic o fitxar pel València ho he fet convençut i sense mirar enrere. És cert que el meu agent havia rebut ofertes i la setmana passada, sabent que el Barça estava interessat, li vaig comentar al meu agent que ho acceptaríem però amb Robert no hi vaig parlar fins dilluns".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut