Bottas, caminant pel paddock
Bottas, en un entrenament al novembre (Reuters)
F1

Valtteri Bottas revela un trastorn alimentari: "Només menjava bròquil bullit"

La pressió de la competició i la mort de Jules Bianchi el van convertir, en paraules del seu terapeuta, "en un robot"

Ruth Gumbau VelascoActualitzat

Valtteri Bottas ha desvelat en un canal de televisió del seu país, Finlàndia, que va tenir un trastorn alimentari a conseqüència de la pressió a la Fórmula 1.

El pilot ha parlat obertament de les seves dificultats als inicis de la seva carrera al món de l'alta competició. En concret, el 2014 --un any després de debutar-- Bottas es va dedicar a entrenar molt i a menjar massa poc. Aleshores no va trobar a l'F1 el suport mental que necessitava i ha admès que va buscar ajuda fora del circuit.

"Vaig entrenar tant que em feia mal físicament i mentalment. Se me'n va anar de les mans i es va convertir en una addicció. No es va diagnosticar oficialment cap trastorn alimentari, però hi era."

El seu nivell d'exigència i de no voler guanyar pes va arribar fins al punt que només subsistia a base de bròquil al vapor entre entrenaments i curses. Tot això ho va amagar fins i tot al seu entrenador.

"No era gens saludable. Volia ser el millor i pensava que ho havia de fer. Si l'equip em deia que havia de pesar 68 kg i en pesava 73, ho feia tot per aconseguir-ho."


La mort de Bianchi, una altra sotragada

Jules Bianchi va morir el juliol del 2015 a conseqüència d'un accident que havia tingut nou mesos abans al circuit de Suzuka. Una mort que li va ser molt difícil de processar. 

"Necessitava un psicòleg que m'ajudés a recuperar-me. Em va dir que era gairebé com un robot que només vol assolir el seu objectiu i no té cap sentiment. Em va sorprendre. És cert que en aquell moment no tenia cap altra vida que l'F1".

La primera victòria, set anys després de debutar

Van haver de passar set anys perquè Valtteri Bottas pugés al lloc més amunt del podi. Durant aquest temps, va tenir una batalla mental constant amb ell mateix, autoculpant-se i preguntant-se què estava fent malament. 

Just abans que comencés la temporada 2022 va tornar a recórrer a l'ajuda d'un terapeuta. Va ser quan va canviar de Mercedes a Alfa Romeo: "Això és el que penses quan ets un tio tan dur: que no necessites ajuda, que jo puc fer-me càrrec de les coses mirant-me al mirall. Però un professional sap fer les preguntes adequades i obrir molts panys."

La posició de segon pilot a Mercedes va ser també molt difícil per a Bottas:

"Per una naturalesa tan competitiva com la meva, va ser difícil d'acceptar. Va ser només l'últim any que vaig poder acceptar que Lewis Hamilton era millor pilot. Sempre em vaig preguntar com podia vènce'l i guanyar el campionat del món. Van ser cinc anys bastant esgotadors."

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut