FUTBOL

Una confusió de pilotes

La càmera robotitzada, sense operador humà, per seguir un partit de futbol confon la pilota amb la calba del jutge de línia

Xavier Bonastre i ThióActualitzat

La intel·ligència artificial està cridada a ser part essencial de la nostra vida aviat. El que queda clar, però, és que, en alguns casos, encara té força camí per recórrer. Un exemple és el que va passar en un partit de futbol a Escòcia.

El club escocès Inverness Caledonian Thistle FC, de la 2a Divisió, va implantar, després de diverses proves exitoses, la retransmissió dels seus partits per streaming amb una càmera robotitzada i controlada pel sistema Pixellot d'intel·ligència artificial.

En època de pandèmia, quan cal reduir al màxim la interacció social, la idea de prescindir de l'operador de càmera humà semblava molt adequada. Però la intel·ligència artificial necessita un bon entrenament per "aprendre" a distingir el que veu. I ha de ser un entrenament exhaustiu.

En el primer partit transmès amb aquesta tecnologia va resultar que el sistema confonia --sistemàticament, i valgui la redundància-- la pilota amb el cap sense cabells d'un jutge de línia. El resultat és que els aficionats que havien pagat 9,9 lliures per seguir el partit còmodament des de casa seva, veien, sorpresos, com la càmera es desentenia de la pilota i anava a buscar constantment la imatge on es veia el jutge de línia en qüestió.

En aquest vídeo es pot veure la transmissió:

 

Total, un desastre. No es van poder veure jugades importants del partit, ni tan sols un gol, perquè la càmera mostrava tossudament el cap de l'àrbitre assistent, que confonia amb la pilota.

La pregunta és què hauria passat si, a més del jutge de línia, hi hagués hagut, per exemple, també un parell de jugadors calbs. La càmera segurament s'hauria tornat boja. I els teleespectadors, a més d'enfadats per no poder seguir el partit, haurien quedat ben marejats.  

Anar al contingut