aventura

Una allau arrossega Kilian Jornet i frustra el seu intent de tornar a coronar l'Everest

L'atac del ceretà per la cara oest de la muntanya va acabar abans de l'esperat

L'intent de Kilian Jornet d'ascendir l'Everest per la cara oest ha acabat sense èxit. En un missatge a Instagram, el ceretà narra la seva vivència en solitari afrontant el conegut com a corredor Hornbein, una via per la qual només setze alpinistes en tota la història han arribat al sostre del món. El 22 de maig del 1963, dos nord-americans, Tom Hornbein i Willi Unsoeld, van obrir una ruta impressionant que ha quedat per sempre més com una de les grans gestes de l'himalaisme. No s'ha fet mai en solitari i només un cop sense oxigen, l'any 1986.

Aquest repte ja el tenia al cap l'alpinista Ueli Steck, que va morir el 2017 quan preparava un nou rècord d'escalada a l'Everest.

 

Les condicions meteorològiques han frustrat l'èxit d'una expedició que Jornet qualifica de "fracàs" per haver pogut "encaixar totes les peces menys una: el cim". El relat, escrit ja des de Khumbu, al Nepal, fa posar la pell de gallina.

En un primer moment, el gel blau i el fort vent el van obligar a protegir-se en una cornisa. Quan després d'unes tres hores el temps va millorar, va reprendre la ruta però una allau el va arrossegar "durant 50 metres". Prou motiu per fer mitja volta, fins i tot per a un Kilian Jornet a qui encara li quedava suportar fortes nevades de tornada.

 

El següent repte de la temporada de l'atleta de muntanya serà a l'estiu, a l'agost. Kilian Jornet ha posat a la seva agenda una cursa de muntanya: la Sierre-Zinal, per treure's l'espina de l'any passat. Posteriorment, Jornet atacarà un projecte de llarga distància que aquest any no farà, l'Ultra Trail del Mont Blanc, que l'any passat va guanyar. 

L'idil·li de Kilian Jornet i l'Everest

Aquest és el sisè intent a l'Everest després dels seus intents frustrats el 2021 i el 2019. La pluja i la neu li van impedir preparar l'atac en aquella ocasió.

 

 

Al contrari que el 2017, quan va completar dues ascensions a l'Everest (amb el descens corresponent) en una sola setmana: la primera, la va dur a terme el 22 de maig, en 26 hores i des de 5.100 m d'altitud, i la segona, el 27 de maig, en 17 hores i des de 6.500 m. En tots dos casos, Jornet va prescindir de l'oxigen. Aquestes ascensions formaven part del projecte Summits of my Life. El 2015 i el 2016 havia anul·lat dos intents previs de coronar l'Everest.

Anar al contingut