Halterofilia

Un informe destapa "corrupció al més alt nivell" a la Federació Internacional d'Halterofília

Compra de vots, comptes ocults, encobriment de 40 casos de dopatge "incloent-hi medallistes mundials" i desviament massiu de fons en benefici propi, amb 10,4 milions de dòlars fora de control, són algunes de les pràctiques durant el mandat de l'hongarès Tamás Aján

Redacció Esport3Actualitzat

L'informe presentat sobre l'última legislatura a la Federació Internacional d'Halterofília (IWF) detalla un niu de corrupció al més alt nivell, durant l'etapa de l'hongarès Tamás Aján, de 81 anys, i denuncia l'encobriment de més de 40 casos de dopatge i més de 10 milions de dòlars perduts. L'autor de l'informe és el professor canadenc Richard McLaren, que va treure a la llum la xarxa de dopatge a Rússia.

Compra de vots, comptes ocults, encobriment de 40 casos de dopatge "incloent-hi medallistes mundials" i desviament massiu de fons en benefici propi, amb 10,4 milions de dòlars fora de control, són algunes de les pràctiques que recull McLaren en el seu informe, que li va encarregar al gener la mateixa IWF, després d'apartar Aján de la presidència de l'organisme davant les sospites de corrupció que pesaven sobre ell.

Sobre si el Comitè Olímpic Internacional (COI), organisme del qual Aján va ser membre entre 2000 i 2010, tenia coneixement de les irregularitats, McLaren només ha indicat que el COI "té la informació" sobre les investigacions i "ha cooperat de manera molt útil". Pel que fa als casos de dopatge descoberts, McLaren ha explicat que sap "qui són i les seves nacionalitats", però ha traslladat l'ús d'aquestes dades a les autoritats antidopatge.
 
La IWF va encarregar al canadenc aquesta investigació després de l'emissió d'un reportatge a Alemanya en el qual s'acusava Aján de desviament de fons, encobriment de pràctiques de dopatge i nepotisme, entre d'altres anomalies.
 
Aján va ser l'home fort de la IWF durant més de 40 anys, 24 dels quals com a secretari general abans d'accedir l'any 2000 a la presidència. El 22 de gener passat es va veure forçat a cedir el càrrec en funcions a la nord-americana Ursula Papandrea, davant la gravetat de les revelacions de la televisió alemanya.

Aján, que ha negat qualsevol irregularitat, va abandonar definitivament el seu càrrec el 15 d'abril passat, sota la disfressa d'una jubilació -té 81 anys-. Ja al març havia renunciat a la seva condició de membre honorari del COI.

Anar al contingut