Futbol

Un informe denuncia "abusos sistemàtics" a les futbolistes dels Estats Units

Una investigació independent de la Federació de Futbol dels Estats Units denuncia que les jugadores pateixen abusos, tant verbals com emocional, i comportaments sexuals inapropiats

Redacció Esport3Actualitzat

Les jugadores de la Lliga Femenina de Futbol Professional dels Estats Units, la NWSL, pateixen abusos verbals i emocionals i comportaments sexuals inadequats de manera sistemàtica.

Una investigació independent encarregada per la Federació de Futbol dels Estats Units al bufet d'advocats King & Spalding certifica que l'abús, tant verbal com emocional, a les futbolistes i els comportaments sexuals inapropiats "excedeixen els límits d'un entrenament dur i són habituals" des de les categories inferiors fins a l'elit.

Més de 200 entrevistades i un informe concloent

En les gairebé dues-centes entrevistes a jugadores, algunes retirades i d'altres en actiu, entrenadors, propietaris de clubs i personal de les diferents plantilles dels equips s'ha conclòs que "es feien servir tàctiques manipuladores més properes a l'abús de poder que a la millora del joc", així com "un preocupant patró de comentaris de contingut sexual, tocaments no consentits o relacions sexuals coercitives".

En l'informe de 300 pàgines rigurós i meticulós s'escriu de manera concloent:

"La investigació ha revelat que l'abús a l'NWSL no es produeix només en un equip concret, sinó que està arrelat a la cultura del futbol femení, que normalitza el tractament verbal abusiu i difumina els límits entre entrenadors i jugadores."

Els equips de l'NWSL, la mateixa Lliga i la Federació "no només van fallar a l'hora de respondre adequadament quan es van enfrontar amb informes de jugadores i proves d'abús, sinó també a l'hora d'instaurar mesures per prevenir-ho i resoldre-ho." 

Els entrenadors responsables, blanquejats pels clubs

L'informe explica, com a resultat de la falta de seguiment d'aquests comportaments per part de clubs, Lliga i Federació, que els entrenadors responsables d'aquests abusos "han anat canviant d'equip sense cap mena d'informe negatiu per part dels seus anteriors clubs".

"Els clubs emetien comunicats de premsa amb referències positives dels entrenadors que perpetraven aquests abusos, en què els agraïen els serveis i no mencionaven res dels seus mals comportaments."

El document explica que "l'NWSL i la USSF van decidir guardar silenci i no van denunciar els mals comportaments" i recorda que, tot i no fer-ho públic, "la meitat dels deu equips de la Lliga van fer fora els seus entrenadors després de rebre denúncies per part de les jugadores".

Tres entrenadors en el punt de mira

La investigació, per il·lustrar la gravetat del fenomen, se centra en tres entrenadors: Paul Riley, Christy Holly i Rory Dames. D'aquest últim, per exemple, el document apunta que deia "retardades", "putes" i "culgrosses" a les jugadores del juvenil de l'Eclipse Select Soccer Club. A més, també s'explica que, després de fitxar pels Chicago Red Stars, també "va generar un ambient hostil al vestidor i va abusar verbalment de les jugadores durant els partits".

L'informe conclou que "normalitzar com a part d'un entrenament dur aquests comentaris sexistes i aquests abusos verbals i emocionals ha contribuït a perpetrar aquestes conductes".

Més transparència i modificar el reglament, les solucions

Sally Yates, cap de la investigació, ha assegurat que "les jugadores que han explicat les seves històries demostren una gran valentia" i que les institucions han de posar-hi solució perquè "els han fallat".

"És hora que les institucions que van fallar a les jugadores les escoltin i reformin tot el que calgui."

L'informe també explica que els clubs, l'NWSL i la USSF "en general han deixat en segon pla la seguretat i el benestar de les jugadores prioritzant la incomoditat de les possibles conseqüències legals d'un possible litigi amb els entrenadors i la mala premsa que això pugui generar".

"Més transparència i rendició de comptes" per part de tots els implicats i que hi hagi més i millors mètodes per facilitar que les jugadores puguin comunicar aquesta mena de comportaments són algunes de les recomanacions que fa l'informe per corregir aquestes situacions.

A més, també s'exigeix que el reglament defineixi de manera clara "quins són els comportaments inadequats" i que reculli les sancions que es podrien aplicar en cadascun dels casos.

El detonant, fa un any

Els problemes dels abusos venen des de la creació de la Lliga de futbol femení, l'any 2012. Des d'aleshores, les denúncies per abusos verbals, emocionals i sexuals per part de membres dels equips tècnics han estat sistemàtiques. 

Tot just fa un any, però, hi va haver el detonant de tot plegat. Primer, una informació del Washington Post provocava la dimissió de Richie Burke, tècnic del Washington Spirit. I dos dies després era fulminat Paul Riley, tècnic del Caroline Courage, arran d'una publicació feta per la revista The Athletic, amb el testimoni de dues de les seves exjugadores --Mana Shim i Sinead Farrelly--, que denunciaven haver estat víctimes d'abusos sexuals:

 

Informació de The Athletic amb la denuncia de Mana Shim i Sinead Farrelly
Informació de The Athletic amb la denuncia de Mana Shim i Sinead Farrelly.

 

La reacció del col·lectiu de jugadores no es va fer esperar. La seva líder, Megan Rapinoe, feia una piulada:

"Mana i Sinead, sou molt fortes i estem amb vosaltres. A tots els que ocupen una posició de poder que van deixar que això passés, ho van sentir i ho van descartar, van acceptar que aquest monstre fitxés per un altre equip sense repercussions. Tots són uns monstres, i tots poden presentar la dimissió immediatament"
 

Tuit de Megan Rapinoe donan suport a les jugadores afectades
Tuit de Megan Rapinoe donan suport a les jugadores afectades

 

La resposta de les jugadores va arribar en forma de vaga i amb l'obertura d'una investigació l'informe del qual s'ha fet públic en les útimes hoes i que destapen un escàndol fins ara mai vist en el futbol professional femení dels Estats Units.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut