Hakim Ziyech marca, a porta buida, el gol del Chelsea a Wembley (Ben Stansall / Reuters)
FA Cup - Semifinals

Tuchel priva Guardiola del primer dels quatre títols a què optava (1-0)

El Chelsea i el Manchester City han protagonitzat una semifinal de Copa amb molt respecte mutu i que els londinencs, més verticals, han resolt amb una esgarrapada. De Bruyne s'ha lesionat al turmell i Sterling, com resa un dels eslògans del City, "was not really there"

Jordi SunyerActualitzat

"Això podria ser la final de la Champions", ha sentenciat l'antic defensa de l'Arsenal Martin Keown quan la BBC ha encetat la retransmissió de la semifinal de la FA Cup, la competició futbolística més antiga del món. I ha tingut raó, però no en el sentit positiu del terme. El Chelsea- Manchester City ha estat un duel tàctic i amb poques ocasions, marcat pel senyal que ha emès Pep Guardiola en anunciar l'alineació: protegir-se amb Rodri Hernández i Fernandinho Rosa davant d'una línia defensiva de quatre homes. L'equip de Tuchel, còmode en l'intercanvi de cops, fidel al seu esquema amb tres centrals, ha creat perill en accions verticals marca de la casa, i en una d'elles ha trobat el gol del triomf (1-0): la versió més conservadora del City s'ha recordat de santa Bàrbara quan ha tronat.

Als londinencs, de fet, els han invalidat un gol en la seva primera rematada a porteria; Hakim Ziyech ha doblegat el porter nord-americà Zack Steffen assistit per Timo Werner, però l'alemany ha iniciat l'acció en orsai (6'). El Chelsea volia imposar, també, el paper dels seus carrilers, i una cursa amb centrada de Reece James, per la dreta, l'ha rematat amb poca fe Ben Chilwell, incorporant-se per l'esquerra (19'). Però la inoperància dels citizens en atac, exemplificada en una rosca tova de Gabriel Jesús o un cop de closca desviadíssim de Fernandinho, era també directament proporcional a la seva solvència en defensa: fins al descans, només un tret desviat de Reece James després del rebuig d'un córner (33') ha accelerat fugaçment el batec del matx.

Pep Guardiola i Thomas Tuchel han dirigit un duel tàctic però poc vistós (Adam Davy / EFE)

Els de Guardiola han començat a trontollar a l'inici de la segona part, quan Kevin de Bruyne ha hagut d'abandonar el camp lesionat al turmell dret i ha hagut de ser rellevat per Phil Foden. Pocs minuts després, una passada en profunditat de Mason Mount cap a Timo Werner ha fet dubtar el poc habitual Steffen, que s'ha quedat a mitja sortida; l'alemany, amb el porter desplaçat, només ha hagut d'assistir Ziyech perquè aquest empenyés l'esfèrica a la porteria desguarnida (1-0, 55'): un gol pràcticament idèntic a l'anul·lat per l'àrbitre Mike Dean en el primer acte. El nord-americà, però, ha salvat un City espès i grogui després que Rúben Días s'ha menjat una pilota llarga i ha habilitat Ziyech, però el neerlandès ha rematat als peus del porter.

Que era un partit atípic pels mancunians ho revela el fet que l'acció que ha fet recuperar el pols al City ha estat d'estratègia, un córner penjat al segon pal, on Rodri ha tocat per a Rúben Días, però el portuguès ha rematat alt (69'). En aquest moment, Gündogan ja era el camp, ocupant la plaça d'un Ferran Torres erràtic; però el Chelsea ja es trobava còmode al cau, regalant la pilota als sky blues i esgarrapant a la contra. Els de Guardiola han aconseguit rematar un parell de cops, però no han arribat a exigir seriosament Kepa Arrizabalaga i han marxat de Wembley amb la cua entre cames i encara agraint que l'àrbitre hagi anul·lat per fora de joc un segon gol blue, de Pulisic (92'). Hi han de tornar diumenge que ve, però aquest cop ja amb un títol en joc: la Copa de la Lliga, contra el Tottenham de José Mourinho.

Anar al contingut