Simon Yates celebra la victòria en la novena etapa (@giroditalia)
Ciclisme

Simon Yates es llueix en la primera etapa d'alta muntanya del Giro i Chris Froome s'enfonsa

El britànic de l'equip Sky ha perdut un minut i 17 segons respecte a un líder que aconsegueix la victòria en la primera etapa d'alta muntanya

Xavier FrancèsActualitzat

Chris Froome (Sky) s'ha complicat definitivament el Giro després de perdre pràcticament un minut i mig en la primera etapa d'alta muntanya. El gran vencedor del dia ha estat el líder Simon Yates (Mitchelton-Scott), que s'ha endut l'etapa superant en els darrers metres Thibaut Pinot i Domenico Pozzovivo. El ciclista britànic augmenta el marge com a "maglia" rosa fins als 32 segons.

La novena etapa del Giro, de 225 quilòmetres amb final al Gran Sasso, s'ha convertit en un mal tràngol per a la majoria de favorits. El gran grup ha permès agafar fins a vuit minuts de marge en una escapada nombrosa de 16 ciclistes. Però als darrers dos ports de primera categoria, el ritme exigent dels equips punters i les hostilitats entre els escapats han acostat la victòria al grup dels més forts.

Dumoulin, Froome i Aru, els grans damnificats

Als darrers tres quilòmetres de cursa, el grup de favorits ha caçat l'últim intent del ciclista italià Fausto Masnada, i el fort ritme ha destapat les vergonyes d'alguns favorits. El primer a despenjar-se ha estat l'ídol local, Fabio Aru, que ha perdut 1'14". L'italià, guanyador de la Vuelta del 2015 i protagonista en el darrer Tour, es despenja molt aviat en aquest Giro.

El següent a entrar en crisi ha estat Chris Froome. El quatre vegades campió del Tour ha estat molt lluny del nivell dels millors, i ni l'esforç dels seus companys ha evitat el desastre: 1'17" respecte al guanyador i 2'27" en la classificació general.

Tom Dumoulin ha estat l'únic que, tot i patir, ha pogut treure aigua de la barca i perdre només 12 segons respecte a Yates. L'holandès, sense companys al tram final, es troba a 38 segons del liderat.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut