Higuita ha sabut conservar el maillot verd i blanc tot i l'ambició de Carapaz i Higuita
Higuita ha sabut conservar el maillot verd i blanc tot i l'ambició de Carapaz i Higuita
ciclisme

Sergio Higuita conquista la seva primera Volta a Catalunya

El colombià del Bora fa bons els 16 segons d'avantatge respecte l'equatorià Carapaz en una darrera etapa guanyada per l'italià Andrea Bagioli

Guim Fortuny GimbertActualitzat

Final emocionant per una Volta a Catalunya disputada metre a metre. Com marca la tradició, Montjuïc ha dictat sentència i fins la darrera de les sis ascensions no s'ha decidit el guanyador. Sergio Higuita, de 24 anys, ha escrit el seu nom a la llista de vencedors de la ronda catalana després de ser el més regular i fer bons els 16 segons d'avantatge que tenia respecte a l'equatorià d'Ineos Carapaz. El colombià del Bora ha aguantat les estrebades del campió del món i l'estratègia de la nova, i rabiosament jove, societat dels UAE, Almeida i Ayuso.

El recorregut de l'última jornada de la competició presentava 90 quilòmetres de calma i 40, ja dins de Barcelona, de neguit. La Volta ha entrat a la capital amb quatre corredors escapats, on destacaven el belga Teuns i el francès Pacher, però la duresa de les primeres ascensions al castell ha deixat aquest últim al capdavant de la cursa en companyia d'un dels galls del ciclisme mundial, el neerlandès Kruijswijk.

Dos ciclistes i un destí: ser atrapats pel grup d'uns favorits que no estaven disposats a cedir el protagonisme. A 13 quilometres del final ha arribat l'atac de l'aspirant Carapaz. L'equatorià, sempre insubornable, ha agafat aire per fer trontollar la seguretat del seu company de fatigues en l'espectacular etapa de dissabte, el clímax d'aquesta edició 101, el mallot verd i blanc Higuita. El campió del món havia avisat que volia marxar de Catalunya amb la Volta al sarró i ha fet una arrencada a l'alçada del seu objectiu, però el colombià no s'ha deixat intimidar. El portuguès Almeida també ha ajudat a tancar la distància i l'esforç li ha valgut per certificar el seu lloc al tercer esglaó podi.

Els favorits han afluixat a la baixada, cosa que ha permès que homes ràpids es colessin a la lluita per l'etapa. Un d'ells, l'italià Bagioli del Quick-Step, s'ha endut el peix al cove. La glòria final de la general, per Sergio Higuita, que també s'ha endut la classificació de la muntanya. És el cinquè colombià en consuitar la Volta després de Mejia (1993), Buenahora (1998), Quintana (2016) i "Superman" López (2019). Els barcelonins l'han aplaudit en creuar la meta de l'avinguda de Rius i Taulet:

Acaba una Volta a Catalunya que deixa dues grans certeses. La primera, que la nova fornada de corredors nascuts al voltant del canvi de segle està sobradament preparada per dominar el futur immediat del ciclisme. La segona, que Juan Ayuso és una realitat a l'elit de les dues rodes. Amb només 19 anys ha quedat cinquè de la general.

Anar al contingut